Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Potpisan ugovor o kineskom kreditu za TE Kostolac

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Predstavnici Srbije i Kine potpisali su juče u Beogradu ugovor o realizaciji prve faze „paket-projekta” za revitalizaciju termoelektrane Kostolac B, ukupne vrednosti 344,63 miliona dolara.

„Naše strateško partnerstvo sa Kinom, koja nam je prijatelj, sada daje i vidljive ekonomske efekte. Pored saradnje u multilateralnim insititucijama i u kulturi, danas imamo i dva velika infrastrukturna energetska projekta na kojima zajednički radimo”, rekao je predsedsednik Srbije Boris Tadić po potpisivanju ugovora.

Ugovor su u Predsedništvu Srbije potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjue.

Tadić je objasnio da će rekonstrukcijom Kostolca B snaga te termoelektrane biti povećana za 30 megavata, a za 150.000 sati produžen vek rada te energetske jedinice što će biti i jedan od najvećih projekata ekološke zaštite odsumporavanjem sa „izuzetno velikom investicijom od preko 340 miliona dolara”.

Predsednik Srbije je podsetio i na prvi veliki srpsko-kineski projekat, izgradnju mosta preko Dunava Zemun-Borča, i istakao da će se sprovođenje zajedničkih projekata otvoriti prostor za investicije velikih kineskih kompanija u srpsku privredu.

„To je veoma važno za razvoj Srbije, imajući u vidu značaj Kine, i Srbija je uvek otvorena za kineske investicije i kinesku tehnologiju i danas vodimo razgovore ne samo u domenu infrastrukture i energetike, nego i u domenu novih tehnogija, investicija u elektronsku industriju, vodimo razgovore u praktično svim poljima budće saradnje i mislim da će to biti jedna forma sveprožimanja kineske i srpske privrede”, rekao je Tadić.

Ambasador Džang Vansjue rekao je da kineska vlada posebno obraća pažnju na razvoj odnosa sa Srbijom, naročito u pragmatičnoj saradnji u ekonomskoj i trgovinskoj oblasti.

Kako je rečeno na potpisivanju, 85 odsto vrednosti tog projekta (293 miliona dolara) će se finansirati iz kredita kineske Eksim banke pod preferencijalnmim uslovima. Kamatna stopa je tri odsto godišnje, rok kredita je 15 godina uključujući period počeka od pet godina, a rok otplate kredita je 10 godina.

Provizija za odobrena, a nepovučena sredstva je 0,75 odsto godišnje na iznos nepovučenih sredstava, a provizija za organizovanje kredita je jedan odsto.

Ugovorom predviđa rehabilitaciju postojećih blokova B1 i B2 u TE Kostolac ukupne vrednosti od 176,31 milion dolara, izgradnju postrojenja za odsumporavanje u vrednosti od 130,5 miliona dolara, izgradnju pristaništva na Dunavu u vrednosti od 15,86 miliona dolara, kao i izgradnju železničke infrastrukture čija je vrednost 21,96 miliona diolara.

Ugovorom je predviđena da isporuke kineske strane iznosi 53 odsto vrednosti projekta, dok bi se preostalih 47 odsto radova, vrednosti od 161,44 milina dolara, realizovalo na bazi angažovanja srpskih kompanija.

Početak radova se očekuje u prvoj polovini 2012. godine, a završetak projekta je planiran u roku od 30 meseci.

Ugovor je zaključen na osnovu Sporazuma o strateškom partnerstvu i Sporazuma o poslovnoj saradnji u oblasti infrastrukture između Kine i Srbije koji je zaključen u avgustu 2009. godine.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!