Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPotpisan Memoranduma o...

Potpisan Memoranduma o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Vladi AP Vojvodine potpisan je Memorandum o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i slovačke firme Green Energy.

Domaćin svečanosti bila je pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, a svečanosti je prisustvovao i v.d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja, Nebojša Malenković.

Ovom prilikom, potpisani su i sporazumi o saradnji između firme Green Energy i vojvođanskih opština: Odžaci, Sremska Mitrovica i Beočin.

Memorandum koji je danas potpisan predstavlja nastavak saradnje utvrđene potpisaivanjem međunarodnog ugovora i sporazuma između Slovačke Republike i Republike Srbije, čime se stvaraju uslovi za razvoj efektivnije saradnje, kako među državnim institucijama i inostranim investitorima, tako i među privrednim društvima koje imaju investicioni potencijal.

Nataša Pavićević Bajić je naglasila da je zadovoljstvo saradnjom veće tim pre što se ona nastavlja izgradnjom energetskih objekata, koji su našoj zemlji izuzetno potrebni, između ostalog i zbog obaveze da se do 2020. godine koristi 27 posto energije iz obnovljivih izvora energije.

Ovo je prvi korak ka realizaciji investicija, a reč je o izgradnju objekata koji koriste sve vidove obnovljivih izvora energije na teritoriji čitave Republike Srbije. Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine će posebnu pažnju pružiti kroz podršku lokalnih samouprava, gde će ova slovačka kompanija početi sa izgradnjom energetskih objekata, istakla je Nataša Pavićević Bajić.

Direktor firme Green Energy iz Slovačke, Lacko Tomaš, izjavio je da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji načinjen značajan korak, jer predstavlja dokument kojim se započinje aktivna saradnja sa Vladom AP Vojvodine, naročito prilikom pripreme projekata koji će koristiti obnovljive izvore energije na teritoriji Republike Srbije. Prvenstveno, reč je o projektima koji će koristiti solarnu energiju za proizvodnju električne energije, a biće iskorišćena iskustva koja su stečena realizacijom ovakvih projekata u Slovačkoj. Tomaš je rekao da ova firma želi da pomogne i podrži izgradnju infrastrukture u Vojvodini.

Kao što je potpisan Memorandum sa Vladom AP Vojvodine, tako su potpisani sporazumi o saradnji sa opštinama Sremska Mitrovica, Beočin i Odžaci. U ovim gradovima, na njihovim katastarskim parcelama, pripremljeno je 15 projekata, čijom realizacijom će biti postignuta snaga 15 megavata. Tomaš je izrazio nadu da će tokom 2013. godine, biti dobijene sve dozvole za izgradnju ovih energetskih objekata. Osim solarne energije, ova firma priprema i projekat izgradnje vetroparkova na teritoriji opštine Vršac, i on će se realizovati u okviru saradnje slovačko-srpske pomoći.

Cilj Fonda za kapitalna ulaganja bio je i nadalje jeste stvaranje uslova za opremanje radnih zona za dolazak investitora, a današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa ovom slovačkom firmom poslata je poruka da su svi investitori dobrodošli u našu pokrajinu, te će biti stvoreni mehanizmi za dobru saradnju sa svim pokrajinskim sekretarijatima, rekao je Nebojša Malenković.

On je podsetio da je 45 posto stranih investicija, koje su se do sada realizovale na teritorije Srbije, realizovano u Vojvodini. Ovaj procenat može biti povećan upravo kroz ostvarivanje dobre saradnje i kroz konkretne mere koje Vlada Vojvodine može da pruži.

Inače, Green Energy d.o.o ima u planu da investira 30 miliona evra u projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije u AP Vojvodini. U procesu realizacije je 17 projekata u Republici Srbiji od čega je 10 u AP Vojvodini.

Izvor Poslovno jutro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!