Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPotpisan dugoročni ugovor...

Potpisan dugoročni ugovor o isporuci gasa u Srbiju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Danas je delegacija OAD «Gasprom» na čelu sa Predsednikom Izvršnog odbora Aleksejem Milerom posetila Republiku Srbiju, i tom prilikom održani su radni sastanci s Predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

Strane su razmotrile status rusko-srpske saradnje u energetskoj oblasti, i posebnu pažnju posvetile realizaciji projekta «Južni tok». Posebno je istaknuto da je 21. februara Parlament Srbije dodelio gasovodu poseban status. Usvojeni zakon omogućiće da se olakšaju procedure koje su neophodne za uspešnu realizaciju projekta, između ostalog pojednostaviće proces otkupa zemljišnih parcela za izgradnju gasovoda.

U prisustvu premijera Republike Ivice Dačića potpisan je durogočni ugovor o o isporukama ruskog gasa u Republiku Srbiju u količini do 1,5 mlrd kubika gasa godišnje tokom 10 godina. Transport gasa ići će postojećom maršrutom, a u budućnosti — gasovodom «Južni tok».

U okviru posete održan je sastanak s prvim zamenikom premijera, ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Učesnici pregovora razmotrili su trenutno stanje i perspektive realizacije bilateralnih projekata. Naglašeno je da će zajednički razvoj naftno-gasne infrastrukture Srbije omogućiti ne samo povećanje energetske sigurnosti zemlje, već će i povećati ukupan nivo ekonomskog razvoja Republike.

Aleksej Miler posetio je i prvu BS pod brendom Gazprom u Evropi, koja je nedavno otvorena u Beogradu, i modernizovanu Rafineriju nafte Pančevo.

Takođe, Aleksej Miler je održao sastanak o poslovanju AD «NIS». Posebna pažnja posvećena je trenutnom statusu i planovima razvoja prerađivačkih i energetskih kompleksa Kompanije.

«Danas su «Gasprom» i Srbija potvrdili strateški karakter bilateralne saradnje u naftno-gasnoj oblasti. Potpisan je dugoročni ugovor, Srbija je dobila garancije za isporuke gasa i dobru cenu. Uspešna realizacija zajedničkih projekata u oblasti proizvodnje i prerade nafte i podzemnog skladištenja jačaju naše partnerske odnose. Projekat “Južni tok” je trenutno najveći investicioni projekat u Evropi – biće realizovan uz učešće srpskih kompanija i u potpunosti će obezbediti perspektivne potrebe Srbije za energentima. Mi razmatramo nove projekte u oblasti elektrogeneracije, što može postati sledeći korak u razvoju našeg strateškog partnerstva» – rekao je Aleksej Miler.

Informacija
U 2012. Grupa Gasprom je u Srbiju isporučila 1,5 mlrd kubika prirodnog gasa. Transportom, distribucijom i skladištenjem prirodnog gasa na teritoriji Srbije bavi se državno preduzeće «Srbijagas».

U cilju diversifikacije maršruta izvoznih isporuka prirodnog gasa OAD «Gazprom» realizuje projekat izgradnje gasovoda kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope — «Južni tok». Za realizaciju suvozemnog dela projekta s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom i Hrvatskom potpisani su međudržavni sporazumi.

U novembru 2009. godine registrovana je zajednička projektna kompanija South Stream Serbia AG. Udeo OAD «Gazprom» u kompaniji iznosi 51%, JP «Srbijagas» — 49%.

21. novembra 2011. godine svečano je pušteno u rad podzemno skladište gasa «Banatski Dvor». Podzemno skladište je jedan od najvećih objekata za skladištenje gasa u jugoistočnoj Evropi. Aktivni kapacitet skladišta iznosi 450 mln kubika gasa, a maksimalni dnevni kapacitet je 5 mln kubika.

U oktobru 2012. godine doneta je pozitivna konačna investiciona odluka o projektu «Južni tok» na teritoriji Srbije.

U februaru 2013. Skupština Republike Srbije usvojila je zakon O javnom interesu i specijalnim procedurama eksproprijacije i dobijanja dozvola u vezi s izgradnjom «Južnog toka».

U januaru 2008. OAD «Gasprom njeft» je potpisao sporazum o uslovima kupovine kontrolnog paketa (51%) državne kompanije «Naftna industrija Srbije» (sada —NIS a.d.).

NIS a.d. je jedna od najvećih centralnoevropskih vertikalno integrisanih energetskih kompanija. Bavi se preradom nafte i prometom naftnih derivata, obavlja proizvodnju ugljovodonika na teritoriji Srbije i Angole, razvija projekte iz oblasti petrohemije, tradicionalne i alternativne energetike. Obim proizvodnje kompanije iznosi oko 1,7 mln tona nafte godišnje. Kompanija ima rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, ukupnog kapaciteta 7,3 mln tona godišnje. NIS imai sopstvenu maloprodajnu mrežu (preko 300 BS i skladišta nafte), i vodeći je snabdevač srpskog tržišta naftnim derivatima, koji svojom proizvodnjom zadovoljava oko 85% ukupnih potreba za naftnim derivatima u zemlji.

Od 2009. godine do danas ukupan obima investicija OAD «Gasprom njeft» u razvoj NIS a.d. iznosi oko 2 mlrd evra.

Izvor Naftna industrija Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!