Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPoskupljenje struje neće...

Poskupljenje struje neće izazvati inflatorni šok

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najavljena poskupljenja struje od oko 12 odsto, gasa za 10, grejanja za pet do sedam procenata, direktno će uticati na rast inflacije za oko 1,2 odsto. Indirektan efekat će, međutim, biti veći, jer će trgovci iskoristiti poskupljenje energenata da povećaju cene osnovnih životnih namirnica, ali i hemije, kaže Goran Nikolić, ekonomista, komentarišući januarska poskupljenja energenata.

Poskupljenje struje od najavljenih 12 odsto direktno povećava inflaciju za 0,8 odsto, gas za 0,1 a grejanje za 0,2 procenta, kaže Nikolić i objašnjava da do većeg poskupljenja ne bi trebalo da dođe ni zbog činjenice da je kupovna moć građana, odnosno tražnja, vrlo skromna, a kurs stabilan.

On ove godine ne očekuje ni veće poskupljenje goriva, što je razlog više, da cene miruju. Ono što, međutim, zabrinjava je što smo tek na polovini grejne sezone, a već se najavljuje drugo poskupljenje grejanja i to za rast cene gasa od oko 10 odsto. Budući da polovina toplana troši gas za čiju nabavku iz cene grejanja odlazi više od 70 odsto novca, realno je očekivati da će računi onih koji se greju preko toplana ponovo biti veći.

U Udruženju toplana kažu da je realno očekivati da grejanje od 1. februara poskupi za najmanje sedam odsto. U Beogradskim elektranama, kojima je to osnovni energent, nadaju se povećanju od pet procenata.

To znači da bi za stan od 60 kvadrata koji je priključen na toplanu, a za koji je do sada grejanje koštalo oko 6.500 dinara povećalo račune za oko 300 dinara. Istovremeno prosečna četvoročlana porodica koja mesečno plaća oko 4.000 dinara struju, od februara, ukoliko struja do tada poskupi, plaćaće uz povećanje od 12 odsto za oko 480 dinara više.

Oni koji se greju na TA peć noću, a danju se dogrevaju, pa su im mesečni računi išli i do 10.000 dinara plaćaće skuplje struju za oko 1.200 dinara. Agenciji za energetiku ni juče nije stigao, kako su potvrdili, zahtev EPS-a za poskupljenje struje, a bez njihove saglasnosti i novog tarifnog sistema teško je u paru izračunati za koliko će računi biti veći.

Izvesno je da ukoliko bi poskupljenje bilo 10 odnosno 12 odsto da bi za toliko bio veći iznos na računu pri istom broju kilovat sati i približno istom odnosu potrošnje struje noću i danju.
Ukoliko bi međutim, došlo do veće potrošnje u crvenoj, najskupljoj zoni, kao i promena odnos između zona, automatski bi i potrošači to videli na svojim računima.
Takođe je izvesno da na struju neće moći da se greju ni domaćinstva koja će dobijati i besplatne kilovate. Prosečno domaćinstvo od četiri člana troši 350 kilovat-časova, a oni koji pale TA peći oko 1.500. Od toga što dobiju od države, platiće petinu računa.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!