Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikePorast trgovinske razmene...

Porast trgovinske razmene Srbije i Nemačke

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Srbija i Nemačka su u prvih sedam meseci ove godine zabeležile porast trgovinske razmene u odnosu na prošlu godinu za oko 22 odsto, u iznosu od oko 1,5 milijardi evra, izjavio je u ponedeljak potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović.

Vesović je na zajedničkom sastanku preduzeća iz nemačke pokrajine Sarland i Srbije rekao da je vrednost izvoza iz naše zemlje dostigla 550 miliona evra, dok je uvoz bio oko 880 miliona evra.

“To su rezultati koji ukazuju da imamo uzlazni trend, a povoljna je okolnost da srpski izvoz raste malo brže nego uvoz”, rekao je Vesović i naglasio da veruje da će ove godine biti premašena trgovinska razmena iz 2008. godine, kada je počela ekonomska kriza.

Potpredsednik PKS je podsetio da je Nemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije iz EU i da 360 nemačkih kompanija već posluje u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, jedno od poslednjih istraživanja pokazuje da su nemački investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji.

“Dobili smo zadovoljavajući odgovor, a to je da pozitivno ocenjuju svoje dosadašnje poslovanje”, kao i da imaju pozitivna očekivanja vezana za poslovanje u narednom periodu, precizirao je Vesović.

On je naglasio da je takva ocena veoma važna, s obzirom na to da se srpska privreda u značajnoj meri tehnološki i investiciono oslanja na nemačke kompanije u važnim sektorima kao što su metalski i energetski.

Preduzeća koja dolaze iz pokrajine Sarland najviše se interesuju za saradnju u oblasti metalske i automobilske industrije i informatičke tehnologije, rekao je potpredsednik PKS.

Ističući da je značajno i to što veliki broj kompanija dolazi iz sektora rudarstva, on je rekao da očekuje velike promene u ovoj oblasti nakon usvajanja zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

“Očekujemo da sa dosadašnjih dva odsto doprinosa u bruto domaćem proizvodu u sledećih deset godina on dostigne pet odsto BDP i da rudarska industrija dostigne iznos od 2,3 milijarde evra godišnje”, rekao je Vesović.

Predstavnike kompanija pozdravio je i rukovodilac Odeljenja za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu privrede i nauke pokrajine Sarland Aksel Kampf, koji je izrazio zahvalnost komori što je uspela da sakupi sasvim dovoljan i reprezentativan broj srpskih preduzeća sa čijim će predstavnicima na sastancima razgovarati predstavnici nemačkih firmi.

Nemačku delegaciju čini 19 preduzeća, pre svega iz oblasti rudarstva, energetike, metalne i elektroindustrije, građevinske i drvne industrije, telekomunikacija i konsaltinga.

Pokrajina Sarland obuvhata granično područje između Nemačke i Francuske i ta oblast je poznata kao jedno od najvećih nalazišta kamenog uglja.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!