Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPočinje izgradnja Južnog...

Počinje izgradnja Južnog toka

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Skupština akcionara “Juznog toka Srbija” donela je konačnu investicionu odluku za izgradnju gasovoda “Južni tok” kroz našu zemlju.

Time je Srbija postala prva zemlja koja je započela investicionu fazu tog projekta, izjavio je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Donošenje konačne investicione odluke je garancija da će “Južni tok” zaista biti i građen, kao što je obećano, a izgradnja u Srbiji počeće u decembru, rekao je Bajatović.

Procenjena vrednost izgradnje gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, rekao je Bajatović i dodao da će trasa Južnog toka kroz Srbiju biti duga 470 kilometara i da će gasovod početi da radi u decembru 2015. godine.

Na konferenciji je najavljeno da će do 15. novembra konačnu investicionu olduku doneti i ostale zemlje, učesnice u projektu – Mađarska, Slovenija, Bugarska.

“Južni tok” je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i preko Grčke do Italije.

Celokupan kapacitet gasovoda biće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a procenjena vrednost “Južnog toka” je 24 milijarde evra.

Kapacitet gasovoda kroz našu zemlju iznosiće oko 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje, a ocekuje se će Srbija biti čvorište za snabdevanje regiona gasom.

Planiran je ulaz tog gasovoda u Srbiju kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, a planirane su interkonekcije ka Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Federaciji BIH.

Očekuje se da će Srbija posle izgradnje tog gasovoda imati prihod od tranzitnih taksi od oko pola milijarde evra.

Akcionari “Južnog toka” su ruski Gasprom koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!