Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaUgljevik 3: Početak...

Ugljevik 3: Početak izgradnje do kraja prvog kvartala 2013. godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor kompanije “Komsar enerdži” za Republiku Srpsku Siniša Majstorović očekuje da će ova kompanija u narednih nekoliko mjeseci ispuniti sve zakonske obaveze i do kraja prvog kvartala 2013. godine početi izgradnju objekta Termoelektrane “Ugljevik tri”.

“Paralelno sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom Termoelektrane `Ugljevik tri` koji se tiču nabavke opreme za ovaj eklektroenergetski objekat radimo i na poslovima neophodnim za otvaranje rudnika”, rekao je Majstorović danas u Ugljeviku nakon prezentacije urađenog na izgradnji ove termoelektrane.

On je istakao da je kompanija “Komsar enerdži” u proteklih godinu dana bila potpuno transparentna, te da je saradnja sa lokalnom zajednicom na zadovoljavajućem nivou.

“Očekujemo da lokalna zajednica i dalje bude naš partner jer vjerujemo da će imati ogromnu korist od ovog projekta, kao i Republika Srpska”, dodao je Majstorović, napominjući da je “Komsar enerdži” Republike Srpske u potpunosti otvoren za svaku saradnju sa lokalnom zajednicom.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od najvećih projekata ne samo za Republiku Srpsku, nego i za cijelo područje bivše Jugoslavije.

“Kada startujemo sa ovim projektom, lokalne zajednice Ugljevik i Lopare imaće svake godine koncesione naknade. Biće zaposlen veliki broj ljudi, slivaće se sredstva u budžet po osnovu doprinosa, a to će nemjerljivo uticati na razvoj opština i cijele Republike Srpske”, rekao je Majstorović.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je svaki ruski projekat, uključujuči i Termoelektranu “Ugljevik tri”, strategijska smjernica razvoja ekonomskih odnosa između Rusije i Republike Srpske.

Ruski ambasador istakao je da je svaki projekat Srpske i Rusije veliki i od regionalnog i evropskog značaja, da se trenutno naglasak stavlja na energetiku i kao najvažniji u najbližoj budućnosti najavio projekat priključenja Republike Srpske na gasovod “Južni tok”.

“Ako uspijemo u tome, a siguran sam da hoćemo, učinićemo veliki korak u ekonomskim odnosima Srpske i Rusije, a i cijele regije”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da se u Termoelektranu “Ugljevik tri” ulaže privatni kapital, dodajući da je i privatni kapital pronašao sigurnost za ulaganje u Republici Srpskoj.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović istakao je da nema stabilne politike bez stabilne ekonomije, te da se ruske investicije u Republici Srpskoj procjenjuju na dvije do tri milijarde evra.

“To su veliki infrastrukturni i geopolitički projekti. Samo na gasovodu imaće posla hiljade ljudi i na stotine domaćih komapnija”, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, opravdanost i korist od svih projekata već su jasni i uticaće, prije svega, na ravnomjeran privredni razvoj Republike Srpske.

“Komsar enerdži” u Srpskoj dio je grupacije čiji je vlasnik Rus Rašid Serdarov. Termoelektrana “Ugljevik tri” biće jačine 600 megavata, a vrijednost ukupne investicije je 700 miliona evra. Očekuje se da će ovaj projekat značajno uposliti nove kompanije, a u novoj termoelektrani biće zaposleno oko 800 radnika.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!