Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPočetak gradnje „Južnog...

Početak gradnje „Južnog toka” – ne kasni

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Donošenjem posebnog zakona o „Južnom toku” stvaraju se uslovi za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju ovog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koji će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra, kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

Ovim zakonom se utvrđuju posebna pravila za potpunu eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda, koja obuhvata oko 10.000 parcela, a korisnik eksproprijacije je Privredno društvo „Južni tok” – Novi Sad.

U pitanju je zajedničko preduzeće „Srbijagasa”, koji u toj firmi poseduje 49 odsto vlasništva, i ruskog „Gasproma”, koji ima 51 odsto akcija.

– Ovo je zakon koji onemogućava one preko čijeg zemljišta gasovod treba da prođe da ucenjuje državu i „Srbijagas” određujući po sopstvenom nahođenju cenu po kojoj će im ustupiti zemljište, kakav je slučaj s Koridorom 10. Sve je regulisano zakonom – objasnio je Vuletić.

Upitan da li je tačno da se gradnja „Južnog toka” kroz Srbiju odlaže za januar 2014. godine, Vuletić kaže, da se tu ne radi ni o kakvom odlaganju.

– Kada je najavljivana gradnja „Južnog toka” kroz Srbiju, rečeno je da će krenuti s gradnjom kompresorskih stanica. To će biti ove godine, dok se gradnja, odnosno polaganje cevi očekuje naredne godine, i to je po planu – objasnio je Vuletić.

„Južni tok” kreće iz Novorosijska u Rusiji, ispod Crnog mora preko Bugarske do Srbije. S obzirom na to da je gradnja u Rusiji krenula u decembru prošle godine, a da se cev nastavlja na cev, potrebno je vreme da cevovod dođe do Srbije. Realno je da bude naredna godina, kaže Vuletić.

Za izgradnju gasovoda je u ovoj godini obezbeđeno 105 miliona evra, a ostatak će biti pokriven kreditima. Za vlasnike parcela, koje treba da se eksproprišu, namenjeno je 24 miliona evra, čime će biti plaćen   otkup 8.000 hektara zemljišta za gasovod „Južni tok”.

Prema rečima direktora „Srbijagasa” Dušana Bajatovića, radnici ovog preduzeća već uveliko obilaze vlasnike parcela. Već ih je 4.000 pristalo da državi proda zemljište. Građevinska dozvola još nije izdata, ali očekuje se uskoro i taj pečat, najavio je Bajatović. Dužina ovog magistralnog gasovoda kroz Srbiju biće oko 415 kilometara.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!