Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPlaćanje grejanja po...

Plaćanje grejanja po utrošku od 2015. godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila da bi sve toplane u Srbiji trebalo do početka grejne sezone 2015. godine da pređu na naplatu toplotne energije po utrošku. Za sada samo tri od 58 toplana grejanje naplaćuje po utrošku.

Sve toplane u Srbiji trebalo bi da do početka grejne sezone 2015. godine pređu na naplatu toplotne energije po utrošku, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je na skupu o uvođenju obračuna i naplate toplotne energije po utrošku, rekla da će prelazak na taj način naplate biti obaveza po budućem zakonu o energetskoj efikasnosti, o kojem skupštinska rasprava treba da počne 7. marta.

“Toplane su najnestabilnija karika energetskog sistema Srbije i ozbiljno moraju da sprovode sve akte i pravila koje je država donela i da se tehnički pripreme za merenje po utrošku”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema rečima ministarke, korist za građane će biti ta što će plaćati onoliko koliko su potrošili, a očekuje se i da će nov sistem naplate povećati energetsku efikasnost za 20 do 30 odsto što će smanjiti zagađenje vazduha.

U Srbiji se iz toplana greje 25 odsto domaćinstva.

Zorana Mihajlović je naglasila da samo tri od 58 toplana grejanje naplaćuje po utrošku, a još 20 bi na to trebalo pređe do početka sledeće grejne sezone, 2013/14. godine. To je predviđeno Četvrtom fazom rehabilitacije sistema daljinskog grejanja koju Vlada Srbije sprovodi u saradnji s Nemačkom razvojnom bankom.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Georg Vilhelm je rekao na sastanku da je njegova zemlja od 2001. godine dala 1,3 milijarde evra za razvojne projekte u Srbiji. Od toga je 800 miliona evra uloženo u energetiku, a više od 100 miliona evra u održavanje daljinskog sistema grejanja.

Prema rečima ambasadora, Srbija zato štedi dve milijarde evra godišnje, a grejanje više od 180.000 potrošača je pouzdanije.

Vilhelm je rekao da je u prethodne tri faze rehabilitacije toplana u Srbiji, energetska efikasnost osam toplana koje snabdevaju oko 140.000 građana, povećana za više od 10 odsto, godišnje se štedi 55.000 megavat časova, a smanjeno je i zagađenje vazduha.

Govoreći o drugim temama, Vilhelm je dodao da postoji mogućnost da se nemačke firme uključe u izgradnju gasovoda za ruski gas “Južni tok” kroz Srbiju.

Kako je rečeno na današnjem skupu, toplane u Srbiji su stare 30 do 40 godina. Prošlu grejnu sezonu su završile sa 23,5 miliona dinara potraživanja i isto toliko obaveza. “Srbijagasu” su za gas dugovale 130 miliona evra, a Robnim rezervama 49.000 tona mazuta.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!