Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

OMV: Neto dobit porasla 5% zahvaljujući visokim cenama nafte

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Austrijska naftna i plinska grupacija OMV saopštila je danas da joj je neto dobit u prvom ovogodišnjem tromesečju porasla pet posto u poređenju  s istim razdobljem 2010., budući da su visoke cene sirove nafte više nego nadoknadile učinak obustave proizvodnje u Libiji i Jemenu.

Kompanija je u prva tri mjeseca 2011. ostvarila 365 miliona eura neto dobiti. Ako se izuzme rast vrijednosti OMV-ovih rafinerijskih zaliha s obzirom na više cene nafte, neto dobit bila je devet posto niža nego u istom razdoblju lani.

Prihodi su povećani 53 posto na 8,07 milijardi eura zahvaljujući rastu cena sirove nafte na krilima političkih previranja u vodećim svetskim naftnim regijama, Bliskom istoku i severnoj Africi. Operativna dobit porasla je 14 posto na 807 miliona eura.

Ukupna proizvodnja nafte i plina pala je četiri posto na 304.000 barela nafte dnevno, usled obustave proizvodnje u Libiji i Jemenu zbog nemira. U ovoj godini OMV planira povećati proizvodnju u Kazahstanu i Tunisu, dok je nastavak proizvodnje u Libiji i Jemenu još uvek pod znakom pitanja.

Što se tiče prodaje, OMV procenjuje da ju je teško povećati budući je zapadnoevropsko tržište prezasićeno a “jugoistočna Evropa još uvek oseća posledice ekonomske krize.

Izvor seebiz.eu

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!