Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaOfšor firma prevarila...

Ofšor firma prevarila Vladu Srbije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Umesto najvećeg solarnog parka na svetu vrednog 1,7 milijardi evra, Srbija će od firme “Sekjurum ekviti partners” dobiti tužbu od 160 miliona evra, piše Blic.

Upućeni tvrde da ova firma, registrovana na ofšor teritorije nije ni planirala da gradi solarni park, nego joj je cilj bio da po povoljnim uslovima dođe do 3.000 hektara zemljišta koje bi kasnije preprodavala drugim firmama.

Pomenuta firma tražila je od Vlade Srbije da joj obezbedi 3.000 hektara zemljišta za izgradnju solarne elektrane snage 1.000 megavati. U Ministarstvu energetike tvrde da su im ponudili parcele ukupne površine 30.000 hektara, deset puta više nego što je traženo, ali da je ovoj firmi odgovaralo manje od 200 hektara.

“Naša strana je predložila da na toj površini izgrade solarne panele snage 100 magavata. Međutim, ni ta investicija nije počela da se realizuje, što pokazuje da investitor nije imao ozbiljnu nameru da gradi solarni park”, objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

U ovom ministarstvu tvrde da su oni još na početku imali primedbi na ovaj dokument jer su smatrali da sa tehničke strane nije izvodljiv, jer je reč o gigantskom solarnom parku kakav za sada ne postoji nigde a svetu, ali su na insistiranje Ministarstva finansija, koji je prvi potpisinik sporazuma, prihvatili da daju šansu investitoru.

Savetnici za investicije objašnjavaju za Blic da je već sama adresa firme koje je registorvana na of-šor Kajmanskim ostrvima i Malti, trebalo da bude alarm da ozbiljnije provere firmu koja im obećava milijarde. Ni ofšor teritorija, ni to što nemaju iskustva u poslovima ove vrste, ni sajt na kojem nema nikakvih informacija o firmi, zaposlenima ili istorijatu poslovanja, nisu bili dovoljan znak da nešto nije u redu, pa je tek naknadno, kroz provere antikorupcijskog tima Ministarstva energetike, utvrđeno da postoje indicije da je firma solične angažmane pokušala da realizuje u još neki državama, takođe bez uspeha.

Ipak, predstavnici ove firme i dalje su u Beogradu, a tužba još nije podneta.

“Mesecima smo pokušavali da stupimo u kontakt sa nekim iz Vlade. Tužbu smo mogli da podignemo još u aprilu, a ako se uskoro ništa ne reši tražićemo i penale za kašnjenje od 900.000 evra i podnećemo tužbu”, kaže Aleksandra Marojević PR ove firme.

Novembar 2011.

Prvi put je najavljena izgradnja najveće solarne elektrane na svetu od 1.000 megavata i potpisan je sporazum o saradnji koji pravno gledano nije bio obavezujući dokument.

Maj 2012.

Oliver Dulić, tadašnji ministar životne sredine i prostornog planiranja, potpisao je sa investitorima memorandum o razumevanju, takođe pravno neobavezujući dokument.

Oktobar 2012.

Krovni ugovor, prvi obavezujući dokument, potpisali su ministri Mlađan Dinkić i Zorana Mihajlović i tada je najavljeno da će u ovaj “posao veka” biti uloženo 1, 75 milijardi evra.

1. april 2013.

Vlada Srbije trebalo je do ovog roka firmi “Sekjuriti ekviti partners” da obezbedi dozvole i lokacije za gradnju. Pošto nisu, investitori traže isplatu penala od 900.000 evra.

30. jul 2013.

Firma “Sekjuriti ekviti partners” najavila je tužbu protiv Vlade Srbije pred Arbitražnim sudom u Londonu za odštetu od 160 miliona evra za narušen ugled i gubitak prihoda.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!