Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Očekuje se rast potrošnje TNG-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Predsednik regionalne TNG asocijacije Josip Kelemen očekuje da će u narednom periodu rasti potrošnja tečnog naftnog gasa (TNG) u regionu, kao ekološki i ekonomski najisplativijeg energenta, čiji potencijal, posebno u privredi, nije dovoljno iskorišćen.

Procenjuje se da Srbija godišnje potroši oko 420.000 tona TNG-a, izjavio je Kelemen Tanjugu i napomenuo da je Srbija lider u regionu po potrošnji tog energenta.

U Srbiji se najviše, oko 80 odsto TNG-a troši u automobilima, a svega 20 odsto u industriji i domaćinstvima, a u EU je taj odnos 50 prema 50 odsto, kazao je Kelemen i dodao da je cilj da se i u Srbiji i zemljama regiona prepozna značaj tog alternativnog, ekološki i ekonomski najprihvatljivijeg energenta.

Zbog ekonomske krize, u Srbiji je došlo do veće upotrebe električne energije koja je najjeftinija u Evropi, umesto da je došlo do veće upotrebe alternativnih izvora energije, poput TNG-a, kazao je Kelemen.

On je ocenio da će cena struje rasti i da će se u budućnosti svi oni koji su se vratili upotrebi električne energije, uglja, drveta preorijentisati na korišćenje TNG-a, kao ekološki i ekonomski isplativog energenta.

Zakonska regulativa u Srbiji, koja se odnosi na tu oblast, nije adekvatno usklađena sa evropskim standardima, rekao je on i dodao da kompanije koje se bave tim poslom imaju najviše primedbi što će prema novim pravilima morati da imaju najmanje 3.000 kubnih metara skladišnog prostora za TNG.

U zemljama CEFTA, kako je naveo, potrošnja TNG-a je za vreme ekonomske krize pala za oko tri odsto, što znači da je, naročito u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, prepoznat značaj tog energenta, napomenuo je Kelemen.

On je naglasio i da oko 17 miliona vozila u svetu koristi autogas i ponovio da se na taj način smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu, povećava energetska efikasnost u svim oblastima u kojima se taj energent koristi, zato što je kalorična vrednost TNG-a izuzetno dobra.

Član eneregetske družbe “Petrol” iz Slovenije Matjaž Burger takođe je na konferenciji o TNG-u Beogradu rekao da postoji veliki potencijal za rast potrošnje TNG-a, kada je reč o njegovoj upotrebi u automobilima i u privredi.

U ostalim oblastima, korišćenje TNG-a će zavisiti od stepena upotrebe prirodnog gasa, kao i od cena struje, poreskih podsticaja i promocije obnovljivih izvora energije i od regulatornog okvira za TNG, ocenio je Burger i naveo da takođe visoke ulazne cene TNG-a ugrožavaju njegovu potrošnju.

Izvor tanjug.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!