Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Odobren kredit za RB Kolubara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Rudarski basen “Kolubara” uveliko se priprema za otvaranje tri nova ugljenokopa, koji će obezbediti sigurno snabdevanje strujom u narednim decenijama. Za te investicije, kakvih po vrednosti i značaju u Srbiji nije bilo proteklih nekoliko decenija, lazarevački kolektiv dobio je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj i Nemačke razvojne banke “težak” 150 miliona evra.

Stručnjaci u najvećem srpskom energetskom gigantu uveliko pripremaju projekte i neophodnu dokumentaciju, da bi naredne godine – na vreme – počelo otvaranje površinskih kopova “C”, “E” i “Južnog polja”, koji bi trebalo, prvenstveno, da zamene čuveno “Polje D” sa kojeg je, decenijama, stizalo više od 40 odsto uglja kompletne “Kolubare”.

– Izuzetno povoljan kredit velika je privilegija za naš kolektiv. Do sada su pare iz Evrope teško ulagane u rudarstvo, zbog brige za ekologiju, ali smo ozbiljnim i temeljnim studijama, ipak, dokazali da ugalj, kao izvor energije, još nema alternativu, i da se kroz projekt homogenizacije uglja značajno unapređuje i komponenta zaštite životne sredine – kaže Nebojša Ćeran, generalni direktor Rudarskog basena “Kolubara”, navodeći kako je uštedama i boljim upravljanjem, tokom prošle godine obezbeđeno 80 miliona evra sopstvenih sredstava za investicije.

Radnici

Svaki drugi kilovat struje u Srbiji proizvede se od uglja iz “Kolubare”, koja godišnje isporuči oko 30 miliona tona. Sa takvom proizvodnjom imamo višak neproizvodnih radnika, ali nikoga ne otpuštamo, već ljudi odlaze u penziju. Otvaranjem novih kopova, pre svega Radljeva, vidimo mogućnost za prijem nove, prvenstveno proizvodne radne snage – procenjuje prvi čovek Rudarskog basena.

Time će se, pre svega, “pokriti” troškovi eksproprijacije zemljišta – zbog širenja postojećih površinskih kopova – pa je plan da se i tokom 2011. izdvoji isto toliko iz vlastitih izvora!

– Krediti Evropske banke za obnovu i razvoj i Nemačke razvojne banke biće uloženi za nabavku bagera, transportera, odlagača za nove kopove, ali i postrojenja za homogenizaciju uglja, kako bi termoelektrane radile efikasnije, uz smanjenu emisiju štetnih gasova. Zahvaljujići ovim investicijama, “ozdraviće” i “Kolubara metal”, trenutno najveća firma mašinske industrije u Srbiji, sa oko 3.000 zaposlenih, koja je u sastavu Rudarskog basena, ali predstavlja šansu za kompletnu domaću mašinogradnju – precizira Ćeran.

“Kolubara” je, inače, bila hronični gubitaš, a od 2009. posluje pozitivno, sada ostvarujući profit od dvadesetak miliona evra godišnje!

– Ne trošimo pare iz budžeta, niti dobijamo ikakve subvencije. Naprotiv, plaćanjem poreza i doprinosa za oko 10.000 radnika i namirivanjem drugih dažbina “Kolubara” značajno puni državnu kasu… U protekle dve godine, prihod od prodaje uglja povećali smo za oko deset miliona evra, a i troškovi famoznog zakupa privatne mehanizacije, u odnosu na 2008, smanjeni su za čak 40 miliona evra! Istovremeno, nabavili smo 25 kamiona, po dvadesetak teških mašina i terenskih vozila za prevoz radnika na kopovima, a planiramo da kod domaćih banaka uzmemo pet miliona evra kredita kako bi dogodine troškovi zakupa bili još manji – najavljuje Nebojša Ćeran, uveren da će otvaranje novih površinskih kopova obezbediti nesmetano snabdevanje ugljem termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu i preduprediti uvoz ogromne količine struje, čak i restrikcije koje su pretile.

Vreoci

Još 2007. godine programske osnove za raseljavanje, samim tim i za izmeštanje groblja, usvojile su mesna zajednica Vreoci, “Kolubara”, EPS i opština Lazarevac, uz saglasnost vlade Srbije. S obzirom na to da više od 800 Vreočana radi u “Kolubari” i zavisnim preduzećima, kod većine meštana postoji svest o neophodnosti iseljenja, pa je sa više od 90 odsto domaćinstava potpisan ugovor – tvrdi Nebojša Ćeran.

Izvor novosti.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!