Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Novim zakonom o energetici do realnih cena struje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Državni sekretar u ministarstvu energetike Nikola Rajaković izjavio je danas da bi novi zakon o energetici mogao da pozitivno utiče na poslovanje Elektroprivrede Srbije i dodao da očekuje da će cene struje od početka 2012. biti realnije, pošto će njihovo određivanje biti prepušteno Agenciji za energetiku.Povodom današnjeg završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o energetici, Rajaković je rekao da je novim zakonskim aktom predviđeno razdvajanje distribucije od snabdevanja u elektroenergetskom sektoru.
“Vidim to kao pozitivan izazov za EPS, jer će dobiti puno više tržišnih poslova i to će biti pozitivni izazovi za EPS, jer će morati da se počne tržišno ponašati”, rekao je Rajaković.

Odgovarajući na pitanje da li će to eventualno omogućiti početak privatizacije EPS-a, Rajaković je odgovorio da “to naprotiv koči privatizaciju EPS-a,” naglasivši da je cilj resornog ministarstva da na strani snabdevanja otvori tržište za konkurenciju, a da će oblast elektro mreže biti strogo regulisana i “biće slab kandidat za privatizaciju”.
“Razdvaja se posao mrežara, odnosno onoga ko brine, planira i vodi mrežu, od onoga ko vrši snabdevanje električnom energijom kupaca i naplaćaju račune,” pojasnio je Rajaković i ocenio da je to razdavajanje mreže od poslova koji se odnose na snabdevanje u skladu sa pozitivnim evropskim tendencijama u zakonodavstvu.
“Cilj tog razdvajanja je da se te dve delatnosti međusobno ne ispomažu,” dodao je on i naglasio da će mrežna delatnost u elektroprivrednom sektoru biti strogo regulisana i da će ta delatnost funkcionisati sa profitom i neće zavisiti od procenta naplate struje.

Snabdevač će, s druge strane, biti izložen tržištu i uspešnost njegovog posla će se, između ostalog, videti kroz to da li je naplatio ili nije naplatio račune za isporučenu struju, rekao je Rajaković.

Nacrtom novog zakona o energetici, koji bi već u martu trebalo da uđe u skupštinsku proceduru, predviđeno je da Agencija za energetiku od početka 2012. reguliše cene struje i gasa u Srbiji.

Ističući da će Agencija na taj način imati više nadležnosti, Rajaković je izrazio očekivanje da će od sledeće godine cene struje odslikavati realne troškove i omogućavati razvoj elektroprivrednog sektora.

Vlada se na taj način, kako je ocenio, “rešava jednog neugodnog posla i prepušta da to radi neutralni stručni entitet”.

Ocenivši da su na adresu Ministarstva energetike tokom javne rasprave upućene konstruktivne primedbe na predloženi Nacrt zakona o energetici, Rajaković je kazao da će resorno ministarstvo “sa punom pažnjom razmotriti te primedbe” i da će se tekst tog nacrta zakona popraviti gde god to bude moguće.

Jedan deo primedbi investitora u vetroelektrane treba uvažiti, iako oni za sebe traže prezaštićen položaj, a ne brinu se o investicijama u termoelektrane i hidroelektrane, rekao je državni sekretar i dodao da su te primedbe razumljive, ali da je upravo zadatak ministarstva da objektivno razmotri sve predloge.

Rajković je napomenuo da, posle danas završene javne rasprave o Nacrtu zakona o energetici, sledi ujednačavanje i uvažavanje pristiglih primedbi na nacrt tog zakona.

Za desetak dana će on biti prosleđen drugim ministarstvima, a do kraja februara i Vladi Srbije na usvajanje, dok bi već u martu taj predlog zakona mogao biti poslat Skupštini Srbije na usvajanje, zaključio je Rajaković.

Izvor Elektroenergetika.info

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!