Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSpecijaliNovi pravno-politički okvir...

Novi pravno-politički okvir zasaradnju u sektoru električne energije u jugoistočnoj Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Integracija evropskog tržišta električne energije postala je prioritet energetske politike EU. Integracija tržišta nudi izglede za efikasniji i konkurentan energetski sistem, unapređujući sigurnost snabdevanja i prekograničnu saradnju kao i potencijal za veću integraciju obnovljive energije, prenosi sajt serbia-energy.eu

Procena Evropske komisije ukazuje da bi se integracijom tržišta širom Evrope moglo uštedeti 40 milijardi evra godišnje do 2030,sa daljim uštedama do 30 milijardi evra godišnje stvaranjem jedinstvenog tržišta obnovljive energije.

Studija Evropske klimatske fondacije utvrdila je da bi mogla biti ostvarena ušteda od 426 milijarde evra do 2030.kao rezultat povećanja efikasnosti kroz povezivanje tržišta.

U najširem smislu, region jugositočne Evrope obuhvata članice EU (Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Austrija, Slovenija, Italija i Malta), zapadni Balkan (Bosna i Herzegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija) i druge države koje nisu u EU (Turska i Moldavija).

Izazovi u pogledu tržišta energije i infrastrukture:

–    Region je umereno povezan.što je nasleđe istorijskih investicija. Međutim , potrebne su značajne investicije kako bi se odgovorilo na nove izazove i otklonila uska grla. ENTSO-E procenjuje da je potrebno uložiti najmanje 10,8 milijardi evra u projekte prenosa energije u regionu do 2020.
–    Veliki broj starihelektrana u mnogim zemljama regiona, znači da se najviše koriste najnovija i najefikasnija postrojenja. Očekuje se da će preko 35 procenata kapaciteta u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Sloveniji biti zatvoreno do 2020. Integracija tržišta pomoći će da se obezbedi energetska sigurnost tokom ciklusa zamene postrojenja.
–    Ubrzani razvoj obnovljvih izvora energije, omogućava njihovu inkorporaciju u sistem. Region ima 30 do 50 procenata veće solarno zračenje nego Nemačka i značajan potencijal vetra.
–    Region ima značajan hidrokapacitet, ali koristi se samo 40 procenata, dok preostalih 60 procenata ekonomski održivog kapacitetačeka investitore.
–    Regiona ima najveći potencijal za unapređenje energetske efikasnosti u EU.
–    Region je strateški pozicioniran kako bi obezbedio veze sa zapadnom Afrikom, Crnomorskim regionom i drugim susednim evropskim zemljama.

U poslednjih nekoliko godina ostvaren je napredak u pravcu razvoja eneregtske mreže i intergacije tržišta električne energije. U skladu sa Trećim eneregtskim paketom, koji je usvojen 2009. u cilju povećanja konkurencije i integracije tržišta električne energija i gasa u EU, osnovane su Evropska mreža operatora prenosnog sistema ENTSO-E i Agencija za saradnju evropskih regualtore ACER. Njihova uloga je da kooridiniraju rad evropskih TSO i regulatornih agencija, u pravcu stvaranja jedinstvenog EU tržišta.

Treći eneregtski paket je uveo zahtev da ENTSO-E objavljuje neobavezujuće desetogodišnje planove razvoja mreže (TYNDP) svake dve godine.

Takođe, predviđeno je da ENTSO-E razvija mrežne kodove koji uređuju mrežne i tržišne operacije u EU. Oni pokrivaju oblast energetske bezbednosti i balansiranja tržišta.

Kako bi se ubrzao razvoj infrastrukture, kreiran je sistem projekata od zajedničkog interesa (PCIs) koji bi trebao imati koristi od propisa o bržem izdavanju dozvola i pristupa mehanizmu finanisranja kroz CEF fond (Connecting Europe Facilty) koji dodeljuje 5,84 milijardi evra zapan-evropske infrastrukturne projekte, u periodu 2014 – 2020.

Kao odgovor na tržišne i političke izazove, u Evropi je razvijen veliki broj inicijativa sa ciljem unapređenja regionalne saradnje. U oblasti trgovanja električnom enegijom, to su: Pentalateral forum (Francuska, Nemačka, Belgija, Holandija, Luksemburg i Austrija) osnovan kako bi se promovisala tržišna integracija; regionalna trgovinska platforma NordPool (Finska, Švedska, Danska i Norveška); Incijativa za spajanje tržišta centralno-istočne Evrope.

Inicijative za saradnju u regionu JIE:

–    U saradnji sa EU, zemlje bivše Jugoslavije, Albanija, Moldavija i Ukrajina, potpisale su 2005. Ugovor o osnivanju Energetske zajednice.

Planovi ove organizacije za 2020.uključuju projekte od interesa za Eneregtsku zajednicu (PECIs), u oblasti proizvodnje i prenosa električne energije. Lista ovih projekta se ažurira svake dve do tri godine.

Trenutna lista obuhvata 24 projekata obnovljive energije i 9 infrastrukturnih projekata u oblasti prenosa električne energije, i zahteva investicije od preko 2,3 milijardi evra za projekte obnovljive energije i 683 miliona evra za transmisione projekte.

–    ENTSO-E za kontinentalni jugoistočni region (CSE) obuhvata TSO sisteme BiH, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Prenosi sajt serbia-energy.eu

Izvor; Serbia Energy

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!