Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Novi pogon u Inđiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Ministri u vladi Srbije Nebojša Ćirić i Oliver Dulić ozvaničili su početak izgradnje prve fabrike za otklanjanje otpada iz mesne industrije po najvišim ekološkim i bezbednosnim evropskim standardima. Zvaničnom otvaranju radova prisustvovao je i gradonačelnik Inđije Goran Ješić. Izgradnju će realizovati belgijsko-srpska kompanija „Energozelena” a početak rada fabrike, koja će zaposliti oko 100 radnika, očekuje se u septembru 2012. godine.

“Energozelena” će u fabriku investirati 21 milion evra, kao i sopstveni sistem logistike kojim će prikupljati životinjski otpad iz klanica, farmi i firmi iz mesne industrije.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je za izgradnju fabrike i nabavku opreme preko Fonda za razvoj odobrilo dugoročni investicioni kredit u iznosu od 300 miliona dinara.

Ističući da je ovo prva moderna investicija u oblasti prerade biomase, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Dulić rekao je da su procene da u Srbiji postoji 220.000 tona klaničkog otpada, a da su nezvanični podaci 400.000 tona.

Dulić je ukazao da je ova fabrika deo realizacije „zelene ekonomije” u koju je, od početka mandata ove vlade, zaposleno 8.000 ljudi, a do kraja njenog mandata trebalo bi da obezbedi posao za ukupno njih 10.000.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da je ova fabrika dokaz da je Srbija, i pored teškoća i krize, dobro mesto za investiranje.

On je ukazao da je Inđija jedan od najboljih primera proaktivne uloge lokalne samouprave, zbog čega je u taj grad došao veliki broj investitora.

Otpad će se obrađivati i transportovati u skladu sa evropskim standardima, što će Srbiji u budućnosti omogućiti izvoz mesnih proizvoda u zemlje EU.

Fabrika u Inđiji obrađivaće 150.000 tona životinjskog otpada koji više ne može da se koristi u ljudskoj i životinjskoj prehrani i koji treba da bude uništen iz zdravstvenih i ekoloških razloga.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!