Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNišta od novog...

Ništa od novog tarifnog sistema

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Agencija za energetiku Srbije (AERS) odložila je za danas najavljeno objavljivanje predloga novog tarifnog sistema za električnu energiju.

Kako se navodi u saopštenju, javna rasprava o novom tarifnom sistemu odložena je pošto uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju bi trebalo da usvoji Vlada Srbije, nisu obuhvaćena domaćinstva koja se greju na struju.

“Javne konsultacija o Metodologiji za određivanje cena električne energije za javno snabdevanje odlaže se dok se ne omogući odgovarajuće rešenje za taj deo potrošača električne energije”, navodi se u saopštenju.

Nov tarifni sistem trebalo bi da donese promene u odnosu između više dnevne i niže noćne tarife, kao i u granici crvene tarife, odnosno broja potrošenih kilovata za koje će se naplaćivati najviša cena struje.

Prema navodima medija, predlog novog tarifnog sistema predviđao je da noćna niža tarifa u crvenoj zoni umesto dosadašnja četiri puta, bude jeftinija od dnevne tri puta.

Trebalo je da bude predloženo i da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 kilovat sati.

Prema važećem tarifnom sistemu za dvotarifna brojila, cena kilovata u zelenoj zoni (potrošnja do 350 kilovat sati mesečno) je pet dinara u višoj, a 1,25 dinara u nižoj, noćnoj tarifi.

Između 350 i 1.600 kilovat sati potrošnje (plava zona) jedan kilovat sat se naplaćuje 7,52 dinara u višoj i 1,88 dinara u nižoj tarifi, a u potrošnji iznad 1.600 kilovat sati mesečno (crvena zona) jedan kilovat sat košta 15,04 dinara u višoj, odnosno 3,76 dinara u nižoj tarifi.

Sve cene struje za domaćinstva su bez uračunatih 20 odsto poreza na dodatu vrednost (PDV).

Uredba o energetski zaštićenom kupcu, koja je prema najavama iz Ministarstva enegetike Srbije, spremna i čije se usvajanje očekuje za desetak dana, omogućava da socijalno ugroženi dobiju određene količine struje i gasa besplatno.

Nezavisno od izmene tarifnog sistema, u Srbiji se očekuje i povećanje cene struje za oko 10 odsto.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!