Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNIS:Potrebno naći balans...

NIS:Potrebno naći balans između srpskih rafinerija i uvoza

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Naftna industrija Srbije (NIS) saglasna je sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem da je po pitanju akcizne politike na naftne derivate potrebno naći balans koji neće diskriminisati ni uvoznike, ni srpske rafinerije koje još nisu u stanju da proizvode sve proizvode evrokvaliteta, saopšteno iz NIS-a.

“U potpunosti smo saglasni sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem da je potrebno naći balans koji neće diskriminisati niti uvoznike, niti srpske rafinerije koje zbog istorijskog ograničenja još uvek nisu u stanju da proizvode sve proizvode evro kvaliteta”, ističu u NIS-u.

Đelić je ranije izjavio Tanjugu da će 22. marta u Briselu na zajedničkoj sednici predstavnika Evropske komisije (EK) i Vlade Srbije biti pronađeno rešenje za dvojne akcize koje su u Srbiji uvedene na naftne derivate krajem prošle godine.

“U danima koji dolaze radićemo sa našim evropskim partnerima da bismo pronašli zajedničko prihvatljivo rešenje”, rekao je Đelić.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer saopštio je juče da je Srbija uvođenjem dvojnih akciza na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) EU i da će od Vlade Srbije biti zatraženo da izmeni te mere.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je sredinom januara ove godine, zbog usvajanja odredbe o primeni različitih akciza na naftne derivate u zakonskom rešenju, koje je stupilo na snagu 1. januara, zatražila od delegacije EK u Beogradu zvanični stav o tome da li su izmene Zakona o akcizama, posebno deo o naftnim derivatima, u suprotnosti sa direktivama EU i S S P.

U pismu šefu delegacije EK u Beogradu Vensanu Dežeru, Dragutinovićeva je između ostalog podsetila da “direktiva EU ne zabranjuje uspostavljanje različitog iznosa akciza za različite tipove benzinskih i dizel goriva”.

Ona je istakla da smatra “da je Zakon o izmenama Zakona o akcizama, koji je usvojen 29. decembra, u potpunosti usklađen sa važećim direktivama EU i navela da je “akcizna politika na snazi u više zemalja EU – u Austriji, Belgiji, Luksemburgu, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Švedskoj”.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!