Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

NIS ulaže 400 miliona evra u ekologiju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Naftna industrija Srbije (NIS) će do 2015. godine uložiti oko 400 miliona evra u zaštitu životne sredine, što je 6,5 puta više nego što je planirano kupoprodajnim ugovorom, najavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

NIS će investirati i u infrastrukturne projekte sa ekološkim efektom, rekao je Kravčenko u Vladi Srbije na predstavljanju investicionog programa te komapnije u oblasti ekologije.

Kako je objasnio, to su programi modernizacije benzinskih stanica i energetske efikasnosti, koji posebno utiču na poboljšanje životne sredine.

“Ulaganje u zaštitu životne sredine deo je našeg strateškog opredeljenja da efikasno upravljamo komapanijom i jedan od glavnih prioriteta”, istakao je Kravčenko.

On je kazao da je prošle godine NIS uložio 30 miliona dolara u oblast ekologije, dok je plan za ulaganje u ovoj godini oko 45 miliona dolara.

Kravčenko je istakao da do 2015. NIS planira da sanira zagađenja nastala prethodnim radom kompanije, što bi trebalo da košta oko 18 miliona evra.

On je naveo da NIS u oblasti zaštite životne sredine sarađuje sa svim svetskim kompanijama, ali i institucijama u Srbiji po pitanju zaštite zemlje, vode i vazduha.

Govoreći o pojedinim projektima, precizirao je da će “rekonstrukcija i optimizacija postrojenja za tretman otpadnih voda u Rafineriji Novi Sad, koja košta oko 45 miliona evra, biti završena u avgustu ove godine” i dodao da će u isto vreme biti završen projekat sanacije i rekonstrukcije sistema zauljene kanalizacije u toj rafineriji, što će NIS koštati oko 156 miliona evra.

Kravčenko je dodao da će NIS raditi i na sprečavanju emisije ugljen dioksida, kao gasa sa efektom staklene bašte, na ležištu “Rusanda 2” u Melencima, što će koštati oko 18 miliona evra i biće završeno do 2013. godine.

Planirana je i rekonstrukcija svih benzinskih stanica prema ekološkim standardima u šta će u naredne dve i po godine biti uloženo oko 100 miliona evra.

Kravčenko je rekao da NIS planira da najkasnije do 2016. godine dostigne najbolje pokazatelje u oblasti ekologije, kakve imaju druge svetske kompanije.

Ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić je rekao da je zadovoljan došadasnjim investicijama NIS-a u ekologiju, kao i sa saradnjom sa tom kompanijom u zaštiti životne sredine.

Dulić je rekao i da značajnije rezultate u toj oblasti očekuje kada se završe ulaganja u postrojenja u Rafineriji Pančevo.

Ekološki problemi u Pančevu i dalje postoje, ocenio je Dulić, ali je dodao da su oni “značajno smanjeni zahvaljujći investicijama NIS-a u zaštitu životne sredine”.

Ministar je rekao da je tokom 2011. godine u Pančevu bilo utvrđeno “samo nekoliko povećanja koncentracije benzena preko dozvoljenih količina”.

Naglasio je da će Ministarstvo, bez obzira na dobru saradnju sa NIS-om, nastaviti da nadgleda i kontroliše rad Rafinerije u Pančevu i po potrebi kažnjava sve što bi moglo da dovede do ugrožavanja životne sredine.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!