Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

NIS trazi naftu ispod Kraljeva

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

U ataru sela Vrdila kod Kraljeva od pre desetak dana monteri Naftne industrije Srbije postavljaju i instaliraju metalne kontejnere, velike cevi, ogromne dizalice, kranove. Sve to veoma podseća na naftnu platformu.

To je deo opreme koju Na ftna industrija Srbije instalira, da bi nastavio istražne radove na pronalaženju nafte i gasa u Srbiji, u ovom slučaju na području Kraljeva.

Buše i bunare za vodu

Inžinjer Nikola Krivokuća, rukovodilac postrojenja R-4, kojeg smo zatekli na terenu, kaže da se radi na parceli površine oko jednog hektara, na jednoj uzvisini u selu Vrdila.

– NIS je počeo montažu objekta na kome će biti toranj i bušilica koja treba da dosegne dubinu od oko 2.300 metara – rekao je inženjer Krivokuća.

On objašnjava da se uporedo buše i bunari koji bi trebalo da obezbede veću količinu vode neophodne za rad bušilice.

U ovoj fazi posao bi trebalo da traje oko 60 dana, a zatim će čitava „skalamerija” biti preseljena u susedno selo Samaila. Ako testiranja budu potvrdila da ima zaliha nafte i gasa u potencijalno komercijalnim količinama, bilo bi nastavljeno otvaranje bušotina i lociranje naftnog polja. Tako bi Kraljevčani od svog podzemlja, osim zemljotresa, mogli da dobiju i naftonosno polje!

Odluka o otvaranju istražnih bušotina u Vrdilu i Samailu doneta je posle prošlogodišnjih geofizičkih istraživanja obavljenih na prostoru između Čačka i Kraljeva. U ovim selima su krstarili kamioni, veličine koje na ovdašnjim putevima do tada niko video nije, a koji su zapravo bili mašine koje stvaraju podzemne vibracije. Tada su se meštani pojedinih sela bunili da im te grdosije uništavaju puteve, a iz NIS-a kažu da sve što eventualno oštete uvek dovedu u prvobitno stanje.

Danas se na pitanje o naftnoj bušotini i zadirkivanje da li će postati šeici, meštani Vrdila, Bukovice, Dedevaca i susednih sela i smeškaju i vrte glavom. Niko još stvarno ne veruje da će ovo biti srpski Teksas.

Bilo bi dobro za sve

I dok su ovakva postrojenja možda uobičajena severno od Save i Dunava, u ovom delu Srbije su „čudo neviđeno”.

– Ma, dobro, neka traže naftu, voleo bih da uspeju – kaže Veljko Maričić iz Bukovice, kojeg srećemo na sokaku pored buduće bušotine.

Sličnog mišljenja je i njegov prvi komšija Milan Radunković, čije domaćinstvo gleda pravo na postrojenje NIS-a.

– Priča se da će ako nađu naftu otkupljivati i okolne parcele. Ma, bilo bi to dobro za grad, valjda bi se otvorila neka radna mesta – komentariše Radunković.

Ovaj brdskoplaninski deo teritorije Kraljeva oduvek je bio poznat po voćarstvu, pa se voće i danas izvozi i na istok i na zapad Evrope. Hoće li sada poteći i „crno zlato” ostaje da se vidi.

NIS: Sve je još u pretpostavkama

U saopštenju informativne službe NIS-a dostavljenom Pressu o radovima na području Kraljeva, navodi se:

„NIS kontinuirano godinama sprovodi projekte istraživanja nafte i gasa na teritoriji Srbije, sa ciljem da poveća postojeću izvornu bazu. Ove godine počelo je bušenje nekoliko istražnih bušotina u Srbiji, konkretno na teritoriji Vojvodine i južno od Save i Dunava. Zahvaljujući opsežnim 2D seizmičkim istraživanjima, urađenim prošle godine, definisani su potencijalni lokaliteti za istražno bušenje. Na širem području Kraljeva istražno bušenje još nije počelo, a pripreme su u toku. Trenutno se radi na kompletiranju opreme za bušaće postrojenje i za drugu polovinu decembra. Tek nakon bušenja i ispitivanja bušotine moći će da se utvrdi da li ima komercijalnih ležišta nafte i gasa na tom području i kolike su rezerve. Dok se ti radovi ne završe, sve ostaje u domenu pretpostavke.”

Izvor press

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!