Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

NIS sve vredniji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Ko je početkom maja prodao akcije Naftne industrije Srbije (NIS) – pogrešio je. Vrednost ove deonice raste, a u petak je dostigla cenu od 792 dinara.

U jednom trenutku je cena porasla na 820 i približila se maksimumu od 850 dinara, koji je zabeležen 30. maja.

“Investitori očekuju da će NIS u avgustu da objavi dobre rezultate poslovanja za prvih šest meseci ove godine. Kiril Kravčenko je već najavio veću dobit i zato cena raste”, kaže Nenad Gujaničić iz brokerske kuće Sinteza invest.

Sa tim se slaže i Branislav Jorgić iz Jorgić brokera, ali ističe i da je doprinos dao pozitivan korporativni imidž koji je novo rukovodstvo nametnulo. To znači, kako kaže, da su ulagači sveobuhvatno informisani o poslovnim rezultatima i planovima.

Na Beogradskoj berzi se na jesen očekuju i akcije Telekoma, ali će situacija biti drugačija. Prvo, kada se NIS pojavio na tržištu, imao je strateškog partnera kao većinskog vlasnika, dok će Telekom u toj ulozi imati državu. Drugo, tržišna vrednost NIS-a je procenjena na 800 miliona evra za celu kompaniju, dok se Telekom ceni na preko 2,3 milijarde evra.
“Deonica Telekoma će sigurno biti atraktivna, ali to ne znači da će vrednost da raste. Moguće je čak i da cena blago opadne jer će u startu sigurno biti visoka“, ocenjuje Gujaničić.
Sektor telekomunikacija još kako je interesantan za potencijalne ulagače, ističe Jorgić, a srpski Telekom je nekoliko godina unazad imao dobre rezultate poslovanja i pristojan profit.
“Realno je očekivati da će više institucionalnih investitora iz zemlje i inostranstva pokazati interes, ali i mali ulagači. Takva popularnost obećava i pristojnu cenu na berzi“, smatra on.
Jorgić se slaže da je moguće da se na početku kupovina tih hartija obavlja po cenama koje su veće od realnih, ali je uveren da će u kasnijoj fazi doći do stabilizacije na nešto nižem nivou.
I akcije beogradskog aerodroma su u startu koštale 700 dinara, a kasnije se cena stabilizovala na oko 550. U ovom preduzeću je, kao i u Telekomu, većinski vlasnik država.

Firme s najvećim rastom akcija u prošloj nedelji
Privredna banka – 445 RSD – 16,80%
AIK banka – 1.250 RSD – 16,71%
Progres – 70 RSD – 16,67%

Politika – 68 RSD – 11,486%
NIS – 792 RSD – 8,94%

Izvor 24 sata

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!