Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNIS postaje regionalni...

NIS postaje regionalni izvoznik

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Otvaranje Rafinerije u Pančevu znači i smanjenje zavisnosti od uvoza naftnih derivata, rekao je Aleksandar Djukov, generalni direktor Gaspromnjefta.

U 2013. godini NIS ćepokazati da je ozbiljan učesnik na balkanskom tržištu a takav zadatak je menadžmentu kompanije postavio većinski akcionar „Gaspromnjeft”.

Završetak modernizacije Rafinerije Pančevo veliki je uspeh rusko-srpskogprojekta. U prerađivačke pogone NIS-a uloženo je više od 500 miliona evra, a sa tehničke tačke gledišta prilično složen projekat realizovanje u zadatom roku. Ovo iskustvo biće nam od koristi, jer će modernizacija Rafinerije Pančevobiti nastavljena, rekao je za „Politiku” Aleksandar Djukov, generalni direktor „Gaspromnjefta”, odgovarajući na naše pitanje šta za Srbiju znači današnje puštanje u rad modernizovane Rafinerije Pančevo?

Šta to konkretno znači?

Za NIS, kao srpsku kompaniju,to je mogućnost da izađe na tržišta susednih zemalja.Pri tom će Srbija moći da poveća izvoz i poboljša pokazatelje spoljnotrgovinske razmene.Početak proizvodnje visokokvalitetnog goriva evropskogkvaliteta odraziće se na planove NIS-avezane za rad u regionu i promeniće njegovu ulogu na tržištu jugoistočne Evrope.

Tokom2012. godine kompanija je uz podrškuvećinskog akcionara, realizovala strategiju formiranja maloprodajne mreže u nizu susednih zemalja – to je i kupovina benzinskih pumpi i objekata veleprodajne trgovine i stvaranje logističke infrastrukture.

Maloprodaja, međutim, ma koliko bila kvalitetna, ne može sama po sebi da vas dovede do regionalnog liderstva. Zato će se paralelno s njom u regionu razvijati proizvodni projekti. U 2013. dobićemo rezultate geoloških istraživanja na projektima u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj.

Još jedan važan pravac poslovanja NIS u srednjoročnoj perspektivi je razvoj novih segmenata poslovanja, tu se pre svega misli na petrohemiju, gde NIS već sarađuje s državnom kompanijom „Petrohemijom”, proizvodnja baznih ulja zbog čega se u ovom trenutku razrađuje projekat prilagođavanja kapaciteta rafinerije u Novom Sadu.

Rad u ovim segmentima neće biti ograničen na teritoriju Srbije – naš prioritet je širenje prisustva NIS u regionu.

Kako „Gaspromnjeft” ocenjuje efikasnost rada NIS-a, kakav je odnos sredstava koje je u razvoj NIS-a uložio njegov akcionar i sopstvenih sredstava kompanije?

Rezultati rada NIS za 2010. i 2011, kao i nedavni pokazatelji za devet meseci2012. govore da je NIS organizacija koja efikasno funkcioniše. Činjenica da kompanija iz godine u godinu povećava uplate u budžet Srbije govori ne samo o njenom značaju za privredu zemlje, već i o tome koliko produktivno radi.

Za nekoliko godina NIS se iz nacionalne naftne kompanije pretvorio u savremeni energetski holding s međunarodnim timom menadžera. Siguran sam da je to jedna od glavnih karakteristika koje omogućavaju kompaniji da pretenduje na ulogu lidera u regionu.

Mi ne nameravamo da usporavamo tempo investicija – u srednjoročnoj perspektivi, a planirano je dodatno ulaganje od najmanje 1,5 milijarde evra.

Postoje dva ozbiljna pitanja vezana za odnose akcionara kompanije – reč je o isplati dividendi na osnovu godišnjih rezultata i problemu rudne rente, koju Vlada Srbije namerava da poveća od 2013. Šta mislite o tome?

Pitanje dividendi se stalno pojavljuje među akcionarima. Do sada se, u skladu sa zakonima Srbije, prihod kompanije usmeravao na pokrivanje gubitaka iz ranijih godina, a faktički, po zajedničkom dogovoru sasrpskim partnerima – u razvoj kompanije i strateške investicione projekte.

Razvoj NIS-a je predmet zajedničkog interesa akcionara kompanije. Uveravam vas da će na osnovu rezultata 2012. godine isplate biti obavljene, jer to predviđa politika u oblasti dividendi, koju je usvojio Upravni odbor NIS-a.

Pitanje rudne rente regulisano je međudržavnim sporazumom koji su potpisale vlade Rusije i Srbije. Prema njemu poreski sistem za NIS ne može da se menja sve dok sredstva koja su investirana u modernizaciju Rafinerije Pančevo ne budu vraćena. Ipak, mi smo spremni da saslušamo naše srpske partnere i da se potrudimo da nađemo varijantu koja bi odgovarala svima i ne bi usporila razvoj kompanije.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!