Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNIS odredio optimalne...

NIS odredio optimalne trase gasovoda Južni tok kroz Srbiju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da su stručnjaci te kompanije završili deo studije izvodljivosti projekta Južni tok, o trasi tog gasovoda kroz Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju, stručni tim Naučno-tehničkog centra NIS-a odredio je optimalne trase gasovoda Južni tok kroz Srbiju od ulaska opciono iz Bugarske ili Rumunije, do izlaska iz Srbije, odnosno ulaska u Mađarsku.

Agenciji Beta su u NIS-u kazali da ne mogu da iznesu detalje tog dela studije, pošto je ona vlasništvo naručilaca, odnosno kompanija Srbijagas i Gasprom, koje će zajedno realizovati projekat Južnog toka u Srbiji.

Deo studije, u nadležnosti Naučno tehničkog centra NIS-a, obrađuje u skladu sa već utvrdenim šemama trasporta gasa, tekstualno i grafički različite varijante rešenja položaja trase gasovoda, krakova i pripadajućih objekata, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je studijom obuhvaćen i proces izbora terena, kao i analiza svih parametara koji uticu na izbor trase, medu kojima su klimatski, ekološki, geografski, geološki i hidrogeološki.

Naučno tehnički centar NIS u Novom Sadu, osnovan 2009. godine, izradio je deo studije izvodljivosti projekta Južni tok u svojstvu podizvodača, prema ugovoru koji NIS ima sa ruskom kompanijom OAD Giprosepgaz.

Vlasnik 51 odsto akcija NIS-a je Gasrpomnjeft, ćerka-firma ruske državne kompanije Gasprom.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini.

Deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra. Prema ranijim informacijama, postojala je dilema da li će Južni tok u Srbiju ući kod Zajačara ili u blizini Niša.

Rusija je već potpisala sporazume o izgradnji Južnog toka sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Izvor Beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!