Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

NIS i Austrijanci istrazuju gas u Madjarskoj

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Naftna industrija Srbije (NIS) i austrijska kompanija RAG potpisali su u Beču sporazum o istraživanju nafte i gasa u južnom delu Mađarske.

Cilj sporazuma, koji je potpisan u ponedeljak je da se udruže investicije i podele rizici u istraživanju i budućoj proizvodnji u oblasti Kiškunhalaš. Otvaranje prvih bušotina planira se u 2012. godini.

Glavni direktor RAG-a (Rohoel-Aufsuchungs Aktiengesellschaft) Markus Mitereger rekao je novinarima u hotelu Sofitel da ne može da se kaže koliko ima nafte i gasa u navedenoj oblasti i da će to moći da se kaže posle prvih probnih bušotina sledeće godine, ali da na osnovu iskustva može reći da u tom području ima naftnih i gasnih resursa.

“Impresionirani smo što vidimo da NIS godišnje u Srbiji proizvede 900.000 tona nafte godišnje. I bili bismo veoma srećni ako bi samo deo toga na duži rok proizveli u zajedničkom poduhvatu u Kiškunhalašu”, rekao je Mitereger.

Generalni direkotr NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je vrednost geoloških istraživanja oko 10 miliona evra koje će uložiti NIS u Mađarskoj, dok će u narednih pet do sedam godina dve kompanije zajedno uložiti sto miliona evra u ovaj projekat.

Kravčenko je rekao da se procenjuje da su šanse za pronalaženje nafte i gasa na jugu Mađarske 80 odsto.

“Bušenje počinjemo početkom sledeće godine. Ovo nalazište je veoma blizu srpske granice i ono je geološki povezano s regionom gde već proizvodimo naftu i gas. Zbog toga smo sigurni da ćemo u narednu godinu do dve naći dobre rezerve”, rekao je Kravčenko.

On je rekao da se NIS koncentriše na Panonski bazen i da pored Srbije ima projekte u Republici Srpskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

“Naša je procena da će svi projekti biti uspešni i očekujemo uspeh u sledeće dve tri godine”, dodao je generalni direktor NIS-a.

Sporazum su potpisali Kravčenko i izvršni direktori RAG Mađarska Ernst Buršvajger i Karolj Varga.

RAG i NIS su zaključili sporazum o zajedničkom istraživanju i razvoju resursa nafte i gasa goriva, a licencu za istraživanje na površini od 2.255 kvadratnih kilometara ima mađarska podružnica RAG-a.

Operater proizvodnje biće RAG Mađarska, a troškovi istraživanja, ocenjivanja, razvoja i proizvodnje biće podeljeni u skladu s učešćem u potpisanom sporazumu.

Kompanija RAG bavi se istraživanjem i proizvodnjom u Austriji, Nemačkoj i Poljskoj, a pored istraživanja i proizvodnje ona je jedna od najvećih evropskih kompanija za podzemno skladištenje gasa.

Širom centralne Evrope skladišta tog preduzeća i njegovih partenra imaju kapcitet za pet milijardi kubnih metara gasa, što bi od 2014. trebalo da se poveća na šest milijardi.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!