Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNeminovno poskupljenje naftnih...

Neminovno poskupljenje naftnih derivata zbog akciza i PDV

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Povećanje akciza na dizel goriva i tečni naftni gas (TNG) kao i povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva procenta neminovno će uticati na rast maloprodajnih cena naftnih derivata na tržištu u Srbiji, ocenio je generalni direktor kompanije „Petrobart” Aleksandar Mileusnić.

On je, novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS), rekao da se ne očekuje da će automatski biti povećane cene naftnih derivata u maloprodaji srazmerno rastu akciza i PDV-a jer je u proteklih 10 dana zabeležen pad cena sirove nafte na svetskom tržištu, ali i povoljan kurs dinara u odnosu na evro kao i jačanje evra u odnosu na dolar.

Te povoljne međunarodne okolnosti, koje su protekle nedelje stvorile uslove da se snižavaju maloprodajne cene derivata u Srbiji ako se nastave u narednim danima, mogu na neki način da amortizuju rast akciza i PDV-a, dodao je on.

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o akcizama koje predviđaju da od početka sledećeg meseca akcize na dizel gorivo budu povećane sa sadašnjih 37 na 42 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po litru.

Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, dok akcize na bezolovni benzin ostaju nepromenjene i dalje će iznositi 49,6 dinara po litru. Akcize na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila biće 42 dinara po litru.

Takođe, stopa PDV od 1. oktobra umesto dosadašnjih 18 odsto biće 20 odsto, pošto je parlament usvojio izmene Zakona o PDV kojim je to predviđeno.

Kako je objasnio Mileusnić, rast akciza i PDV ako bi se matematički primenio u maloprodaji bi značilo povećanje evropremijuma BMB 95 između 2,3 i 2,97 dinara po litru, premijuma BMB od 2,32 do 2,88 dinara po litru, evro dizela od 7,19 do i 8,7 dinara po litru i dizela D-2 od 7, 09 do 8,94 dinara po litru.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović rekao je da je u prvoj polovini 2012. promet naftnih derivata u Srbiji opao za oko 10 procenata, što je posledica cena derivata i velikih hladnoća sa početka godine.

Visoke cene naftnih derivata nikako ne odgovaraju naftnim kompanijama jer svaki pad prometa umanjuje im prihod. Pad prometa za 10 odsto znači da su manje i privredne aktivnosti u Srbiji ali i da se manje vozi, naveo je on.

Biljana Bujić iz konsultantsko revizorske kuće KPMG rekla je da je u EU mnogo veći opseg oporezivanja akcizama energenata nego u Srbiji.

Kako je objasnila, u EU se ne oporezuju samo naftni derivati već i električna energija, koks, ugalj, prirodni gas.

Izmenama Zakona o akcizama u Srbiji je proširen predmet oporezivanja, ali se i dalje zadržao na naftnim derivatima, ali je postignuto izvesno usaglašavanje sa propisima u EU. „Ono što se teži u EU je da se do januara 2015. izjednači akciza na motorni benzin i dizel. U Srbiji je povećana akciza na dizel i to je jedan od koraka ka ujednačavanju”, istakla je Bujić.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!