Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNemci zbog Fukušime...

Nemci zbog Fukušime prelaze na ekološku struju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Posle katastrofe u japanskoj atomskoj centrali Fukušima, sve više građana Njemačke želi da pređe na korišćenje takozvane ekološke struje koja je proizvedena u elektranama koje ne koriste atomsku eneregiju, kao ni ugalj.

Prema navodima kompanija koje potrošačima garantuju da prodaju isključivo struju proizvedenu u elektranama koje koriste obnovljive izvore energije, broj građana koji raskidaju stare i nove ugovore zaključuju sa njima višestruko se povećao. Najveći broj novih pretplatnika svoju odluku izričito obrazlaže događajima u atomskoj centrali Fukušima.

Jedna od najvećih kompanija za “zelenu struju”, “Lihtblik”, koja snabdeva više od 500.000 potrošača saopštila je da od događaja u Fukušimi dnevno sklapa 800 ugovora sa novim klijentima, tri puta više nego što je uobičajeno. Više od 12.000 ljudi se dnevno na internet stranici ove firme obaveštava o uslovima prelaska na “eko-struju”.

Slično je i kod elektrana Šenau, nešto manje firme koja u poslednje dve nedelje dobija oko 400 novih potrošača dnevno, čak osam puta više nego što je uobičajeno. Kod firme “Grinpis Enerdži” se broj novih pretplatnika takođe osam puta uvećao.

U Nemačkoj postoji na stotine kompanije preko kojih se građani snabdevaju strujom, te u skladu sa tim i mnogo različitih tarifa. Cena se po kilovatčasu kreće od 25 do 41 centa, uz različite povoljnosti u odnosu na godišnju potrošnju.

U Nemačkoj se oko 10 odsto potrošnje energije pokriva iz obnovljivih izvora (vetar, sunce, voda, biomasa i geotermija). Stručnjaci i nemačka vlada žele i planiraju puni prelazak na energiju vetra (80 odsto) i sunca (10 odsto), kao i na bioenergiju i vodu za period između 2030. i 2050. godine.

Izvor beta.co.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!