Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNaredne godine završetak...

Naredne godine završetak revitalizacije HE Bajina Bašta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovio je da preduzeće “Elektroprivreda Srbije” neće biti privatizovano i ocenio da je od ključnog značaja da Srbija zadrži kontrolu nad paketom akcija u sektoru energetike.

Dačić je u Perućcu, na ceremoniji održanoj povodom završetka radova na trećoj i otvaranja radova na četvrtoj fazi revitalizacije hidroelektrane (HE) Bajina Bašta, naveo da to ne znači da neće biti nastavljena sklapanja strateških partnerstava.

On je istakao da su Srbiji neophodni razvojni projekti i investicije jer je to jedini način da se izađe iz ekonomske krize, i napomenuo da revitalizacija HE Bajina Bašta predstavlja i deo projekta privrednog oporavka zemlje.

Dačić je saopštio da se u budućnosti očekuju mnogobrojni projekti u različitim oblastima energetike, i izrazio nadu da će radovi na revitalizaciji HE Bajina Bašta biti završeni u roku, do sledeće godine.

Takođe, on je naglasio da reka Drina ne treba da predstavlja temu različitih sporova, već da bude reka koja će da spaja Srbiju, Crnu Goru i BiH.

Ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će EPS spremno dočekati grejnu sezonu, a građani Srbije imati dovoljno električne energije, kao i da će naredne godine početi realizacija novih projekata u energetskom sektoru.

Mihajlović je navela da je jedan od prioriteta Ministarstva energetike i Vlade Srbije i izgradnja HE Bistrica i da je Drina za Srbiju najvažnija ekološka i energetska reka.

Ona je izrazila zadovoljstvo projektom u HE Bajina Bašta, kao i očekivanje da će uskoro biti izgrađeni i novi kapaciteti.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Beogradu Jirgen Velšof napomenuo je da je projekat revitalizacije HE Bajina Bašta počeo 2003. godine i da je do sada završeno 90 odsto posla.

Velšof je izrazio očekivanje da će čitav projekat biti završen naredne godine, kada će biti započeta i revitalizacija HE Zvornik.

U HE Bajina Bašta danas je završen probni rad trećeg obnovljenog agregata i otvoreni su radovi na obnovi četvrtog, a kada bude završena modernizacija, proizvodnja struje biće povećana za 40 miliona kilovat-časova godišnje.

Planirano je da kompletna revitalizacija te hidroelektrane, kojom će snaga po agregatu biti povećana za 13 megavata, bude završena u avgustu naredne godine.

U revitalizaciju HE Bajina Bašta, najznačajniju investiciju zasad, biće uloženo 77 miliona evra, od kojih je 30 miliona evra kredit Nemačke razvojne banke, dok su 47 miliona evra sredstva EPS-a od prodaje električne energije.

Radni vek hidroelektrane biće produžen za 30 do 40 godina.

Izvor Srbija.Gov

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!