Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNaknada za obnovljive...

Naknada za obnovljive izvore energije na računima za mart

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) najavila je 8. marta da će od martovskog računa naplaćivati posebnu naknadu za subvencionisanu struju iz obnovljivih izvora energije u iznosu od 4,4 pare po kilovat satu. Direktor za distribuciju električne energije u EPS Dejan Vasić kazao je da će prosečan račun za struju u Srbiji od oko 400 kilovatsati biti veći za oko 16 dinara. On je objasnio da EPS ne povećava cenu struje koju naplaćuje već da se radi o posebnoj naknadi koja se naplaćuje prema uredbi o povlašćenom otkupu struje iz obnovljivih izvora energije i da će taj iznos biti iskazan kao posebna stavka na računima za struju.

“Sav novac od naknade ići će na poseban račun”, kazao je Vasić navodeći da će se sa tog računa plaćati struja iz obnovljvih izvora enregije otkupljena od povlašćenih proizvođača po subvencionisanim cenama, takozvanim fid-in (feed-in) tarifama.

Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović kazao je da se u ovoj godini očekuje prikupljanje do 10 miliona evra od naknadne za obnovljive izvore energije.

“Sav novac koji ne bude potrošen za otkup struje iz obnovljvih izvora energije u 2013. godini, biće prebačen na račun za narednu godinu”, kazao je Trifunović i dodao da će svake godine biti određivan iznos naknade.

Prema njegovim rečima, taj iznos će se povećavati sa rastom proizodnje struje iz obnovljivih izvora energije i očekuje se da će 2020. godine biti potrebno oko 220 miliona evra.

“Procena je da će se 2020. godine plaćati u proseku 400 dinara po računu za struju iz obnovljivih izvora energije”, kazao je Trifunović.

On je podsetio da je Srbija preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27%.

Najveći deo te obaveze biće ispunjen povećanjem proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, kazao je Trifunović i dodoa da je do 2020. godine potrebno izgraditi 1.092 megavata novih kapaciteta za proizvodnju strje da se dostigne taj cilj.

Trifunović je dodao da će za to biti potrebna ulaganja od dve milijarde evra u narednih sedam godina i da već sada postoji veliki broj zainteresovanih investitora.

Trenutno se struja po povlašćenim cenama otkupljuje iz 37 objekata ukupne snage oko 50 megavata.

Prema Nacionalnom akcionom planu za obnovljive izvore energije u Srbiji bi 2020. trebalo da u pogonu budu objekti snage 500 megavata za proizvodnju struje iz vetra, 438 megavata mini hidroelektrana, 100 megavata elektrana na biomasu, 30 megavata na biogas, po 10 megavata na deponijski gas i sunčevu energiju, tri megavata za elektrane na otpad i jedan megavat na geotermalnu energiju.

Izvor Energyobserver

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!