Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNajviše zlata u...

Najviše zlata u regionu ima Srbija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija je, prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, sa 14,8 tona zlata na 59. mestu po zalihama tog plemenitog metala, a na prvom mestu u regionu.

Slovenija ima 3,2 tone zlata, Bosna i Hercegovina dve tone, a Hrvatske nema u prvih 100, pošto je Hrvatska narodna banka prodala zlatne rezerve pre 11 godina.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, centralne banke širom sveta kupile su 157,5 tona zlata u drugom kvartalu, što je 65 odsto više nego u prvom kvartalu i 137,9 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

SAD, prema službenim podacima, imaju 8.133,5 tona zlata, što je najviše još od 1952. godine kada su imali više od 20.000 tona. Procenat deviznih rezervi u zlatu je 75,4 odsto.

Nemačka službeno ima 3.395,5 tona zlata, i od oktobra 2011. prodala je 4,7 tona zlata, a udeo deviznih rezervi u zlatu je 72,4 odsto.

Italija ima 2.451,8 tona zlata, sa udelom u deviznim rezervima od 72 odsto, Francuska ima 2.435,4 tone, sa udelom od 71,6 odsto, a Kina 1.054,1 tone zlata, sa udelom od 1,7 odsto.

Švajcarska ima 1.040,1 tonu zlata, a udeo deviznih rezervi u zlatu je 11,5 odsto. Švajcarci su 1997. godine odlučili da prodaju nešto zlata jer su smatrali da im ono više nije nužno kako bi održali franak.

Rusija ima 936,7 tona zlata, a procenat deviznih rezervi u zlatu iznosi 9,6 odsto. Rusija gradi svoje zlatne rezerve tek od 2006. godine, a ruska centralna banka obično kupuje zlato na domaćem tržištu.

Japan ima 765,2 tona zlata, a udeo deviznih rezervi u zlatu iznosi 3,2 posto. Japan je 1950. godine imao samo šest tona zlata, a tek devet godina kasnije počeli su da kupuju više tog plemenitog metala.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!