Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeNajveći evropski potrošači...

Najveći evropski potrošači energije ograničavaju proizvodnju, upozoravaju da će rast troškova uticati na konkurentnost

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropske cene gasa skočile su na nove rekorde ove nedelje pošto je pad ruskog uvoza povećao zimsku potražnju

Neki od najvećih evropskih korisnika energije ograničili su proizvodnju, upozoravajući da bi rastuće cene električne energije i gasa mogle dovesti do viših troškova proizvodnje i ugroziti konkurentnost.

Dunkirkov Alvance, najveći evropski proizvođač aluminijuma, smanjio je proizvodnju za blizu četiri procenta od početka decembra, pošto je isključenje nekoliko nuklearnih elektrana izazvalo više ene električne energije u Francuskoj.

Nyrstar, proizvođač cinka u vlasništvu trgovaca robom Trafigura, rekao je da će posle Božića zatvoriti topionicu kapaciteta 150.000 tona godišnje u Obiju, u severnoj Francuskoj, zbog rekordnih cena električne energije.

Kompanija, koja je smanjila proizvodnju na tri lokacije u Francuskoj, Belgiji i Holandiji zbog porasta troškova energije, saopštila je da očekuje da će se visoke cene zadržati.

„Električna energija čini 35% naših fiksnih troškova, što je enoromno“, rekao je ove nedelje za Frans info radio Ksavie Konstan, direktor topionice. Zatvaranje će trajati najmanje dva meseca.

Evropske cene gasa skočile su na nove rekorde ove nedelje pošto je pad ruskog uvoza povećao zimsku potražnju.

Gas za isporuku u Evropu sledećeg meseca, kojim se već trgovalo na rekordnim nivoima, skočio je u utorak za više od 20%, na 181 evro po megavat satu.

U Velikoj Britaniji cene su se u utorak popele za 20%, na rekordnih 450 penija po termo jedinici, ali su se u četvrtak vratile na 348 penija.

Pojedini britanski proizvođači čelika pauzirali su proizvodnju kako cene električne energije rastu, navodi trgovinska organizacija UK Steel.

Ričard Liz, predsednik Grupe intenzivnih korisnika energije, upozorio je da postoji zabrinutost da bi „kako inflacija počne da grize, potražnja mogla da se smanji, a kada se to dogodi, kompanije će i dalje imati veoma visoke operativne troškove“.

Bankari kažu da su se njihovi telefoni „usijali“ zbog poziva trgovaca robom koji su tražili dodatne kreditne linije za pokriće tzv. poziva na maržu – zahteva za dodatnom gotovinom za pokrivanje trgovačkih pozicija prirodnim gasom i LNG-om.

Veliki trgovci robom koriste derivate da bi zaštitili ugovore od promena cena i zaključali marže. Ovo obično uključuje prodaju fjučers ugovora povezanih sa evropskom veleprodajnom cenom gasa na čvorištu TTF.

Gas se koristi za proizvodnju električne energije i takođe se direktno koristi za proizvodnju roba kao što su đubrivo i plastika. Iako većina velikih kompanija ima dugoročne ugovore o snabdevanju, raste zabrinutost da bi kontinuirano povećanje cena moglo potkopati njihovu konkurentnost.

Među industrijskim šefovima, Toni Smurfit, izvršni direktor Smurfit Kappa, najvećeg evropskog proizvođača papirne ambalaže, upozorio je da će cene njegovih kartonskih kutija verovatno rasti.

„Ako [cene] ostanu gore, to će biti veoma inflatorno za svet“, rekao je on. „Da li primenjujete doplatu za energiju i to izuzumate ili ga usisavate i pretvarate u normalan tok poslovanja kroz povećanje cena?“

Pored rasta cena energenata, koje su poslednjih meseci porasle četiri ili pet puta, kompanije se suočavaju sa višim cenama CO2, koje su se utrostručile od početka godine.

Poskupljenja su navela neke od najvećih korisnika energije u bloku, uključujući proizvođače čelika, cementa i đubriva, da pojačaju pozive vladama da se pozabave „nepodnošljivo visokim cenama energije“.

U Velikoj Britaniji, Džonatan Rejnolds, poslovni sekretar u senci, pozvao je vladu da uloži 3 milijarde funti u industriju čelika kako bi zaustavila pad broja radnih mesta nakon što je analiza pokazala gubitak 5.500 metalskih radnika u poslednjih devet godina.

Rejnolds je takođe pozvao Trezor da interveniše kako bi zaštitio čelik i druge energetski intenzivne industrije od skoka cena energije. „Vlada je upravo stavila svoje ‘out of office’, samozadovoljno sedeći, dok su druge zemlje već preduzele mere“, rekao je on.

Džejkob Hansen, generalni direktor kompanije Fertilizers Europe, rekao je da „političari nisu zaista shvatili koliko je ovo ozbiljno“.

„Energetsko tržište ne radi za Evropu… Brinem se za cene [gasa] sada jer su se mnoge fabrike ponovo vratile u proizvodnju [nakon održavanja]. Mislim da će ponovo razmotriti šta čine.“

Izvor: financialpost.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Evropa: Prosečne cene struje kretale se se od 27 do 133 evra/MWh u 25. nedelji

U četvrtoj sedmici juna cene na većini evropskih tržišta električne energije pale su u odnosu na prethodnu sedmicu. Izuzetak su bili MIBEL tržište Španije i Portugala i EPEX SPOT tržište Nemačke, sa porastom od 19%, 22%, odnosno 64%. Najveći pad zabeležilo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!