Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNajmanje 20 milijardi...

Najmanje 20 milijardi evra za dovoljno struje u regionu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zemlje jugoistočne Evrope nemaju dovoljno struje i procjenjuje se da će biti potrebno najmanje 20 milijardi evra investicija s ciljem obezbjeđivanja dovoljne količine električne energije, izjavila je ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da sve zemlje u regionu konačno shvataju potrebu da se energetski povežu jedne sa drugima.

Napominjući da je nedavno usvojena Energetska strategija jugoistočne Evrope, Mihajlovićeva je rekla da je svaka zemlja u regionu dostavila svoje projekte, a Srbija je podnijela projekte za elektranu Đerdap  tri  i elektrane na srednjem toku Drine.

Ona je na pitanje kada će se projekti iz regionalne strategije sprovoditi i koje su zemlje projektni partneri Srbije odgovorila da je Srbija već razgovarala sa Republikom Srpskom  i Crnom  Gorom koji su njeni prirodni partneri.

“Razgovarali smo o projektima na srednjem toku Drine sa Republikom Srpskom. Ovo je već predviđeno u energetskom sporazumu koji smo potpisali sa Italijom, a koji bi trebalo da uskoro bude ratifikovan”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će Srbija vjerovatno sarađivati sa Crnom Gorom na projektima Brodarevo jedan i dva, ali nije mogla da kaže detalje.

“Imamo projekte koje treba sprovesti na srednjem toku Drine za izgradnju četiri hidroelektrane. Osim  toga, postoje projekti poput izgradnje malih elektrana”, navela je Mihajlović.

Ona je izrazila nadu da će potreban novac moći da se obezbijedi kroz javno-privatno partnerstvo.

“Bez mreže ili relevantnih objekata, bićemo isključeni iz energetskog tranzita”, ocijenila je Mihajlović za mjesečni magazin “Kord” koji izlazi na engleskom jeziku u Beogradu, a namijenjen je diplomatskim, političkim i poslovnim krugovima.

Prema njenim riječima, realno je očekivati da će izgradnja novog termobloka B 3 od 700-megavata u Termoelektrani Nikola Tesla /TENT/ u Obrenovcu započeti u periodu u naredne tri godine.

“Uskoro ćemo znati da li će firma `Edison` potpisati sporazum o izgradnji termoelektrane Kolubara B i početi sa radovima. Realno je očekivati da će ne samo memorandum, nego i ugovor biti potpisan o izgradnji hidroelektrane Đerdap tri, kao i hidro-elektrane Bistrica”, dodala je ona.

Savjet ministara Energetske zajednice jugoistočne Evrope usvojio je u Budvi polovinom oktobra Eneregetsku strategiju koja, između ostalog, treba da identifikuje prioritetne investicije u energetiku u regionu.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!