Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Naftnom i gasnom sektoru potrebne nove investicije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Srbiji i jugoistočnoj Evropi su potrebne nove investicije u naftni i gasni sektor i istraživanja komercijalnih ležišta nafte, kako bi se smanjila visoka zavisnosti zemalja regiona od uvoza energenata, izjavio je juče savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Škundrić je, u prisustvu direktora Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Slavča Nejkova, otvorio 3. Naftni forum u Beogradu.

Škundrić je ocenio da je potrebno ulagati u energetsku infrastrukturu, podzemna skladišta gasa i eksploataciju uljnih škriljaca, iz kojih je moguće dobiti naftu i gas, iako je Srbija ostvarila značajan napredak u realizaciji važnih projekata u energetici kao što su skladište gasa Banatski Dvor, realizacija projekta gasovoda “Južni tok” i modernizacija rafinerije u Pančevu.

“To sve značajno doprinosi podizanju nivoa energetske stabilnosti u Srbije”, rekao je Škundrić i najavio da će uskoro biti donet novi Zakon o robnim rezervama, kojim će biti uređeno pitanje obaveznih rezervi nafte.

On je podsetio da je Srbija usvojila novi Zakon o energetici, koji će doprineti približavanju srpskog energetskog sektora pravilima energetskog tržišta Evropske unije, kao i da je od početka ove godine liberalizovala tržište naftnih derivata.

“Srbija je više od dvadeset godina liberalizovala i otvorila svoj tržišni prostor za ulazak privatnog kapitala, a time i svih zainteresovanih ino naftnih kompanija kroz investiranje u maloprodajne objekte,” rekao je Škundrić i dodao da je liberalizacija tržišta naftnih derivata u Srbiji u najvećoj meri obavljena davno pre zvanične liberalizacije uvoza goriva.

Ocenio je da će transformacije privrede Evropske unije u privredu sa malom emisijom gasova staklene bašte do nivoa od 85 do 90 odsto do 2050. godine, doneti nove izazove za naftnu privredu, koja će se odraziti i na region jugoistočne Evrope.

Sve dugoročne energetske prognoze na svetskom i na nivou EU potvrđuju i dalje visoku zastupljenost nafte i ukazuju da će njeno učešće u 2030. godini biti oko 28 odsto u proizvodnji primarne energije, naveo je Škundrić.

U transportnom sektoru, potrošnja nafte u 2030. godini krataće se oko 84 odsto u ukupnoj potrošnji naftnih derivata, a biće simbolično učešću alternativnih goriva, dodao je Škundrić.

Treći Naftni forum, na kome će biti reči o tržištu naftnih derivata, eksploataciji, proizvodnji i preradi nafte, energetskoj sigurnosti i snabdevanju regiona naftom i drugim fosilnim gorivima, održava se u organizaciji Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Ministarstva infrastrukture i energetike Srbije.

U radu foruma učestvovaće predstavnici Energetske zajednice jugoistočne Evrope, Međunarodne agencije za energetiku, Međunarodne asocijacije za proizvodnju nafte i gasa, Ministarstva infrastrukture i energetike Srbije, Naftne industrije Srbije i niza naftnih ompanija iz regiona.

Energetska zajednica je trajno odredila da Beograd bude domaćin tog foruma, a manifestacija će ove godine trajati dva dana, 27. i 28. oktobra u hotelu Hajat.

Izvor tanjug.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!