Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Naftna industrije...

Srbija: Naftna industrije Srbije u prvoj polovini 2016. ostvarila neto dobit od 25,1 mil EUR

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
Naftna industrija Srbije (NIS) očuvala je profitabilnost i ostvarila neto dobit od 25,1 mil EUR u prvih šest mjeseci 2016. godine, uprkos izazovima u poslovanju oličenim, prije svega, u niskim cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu. Ostvareni rezultat je utoliko značajniji ako se ima u vidu činjenica da je u prva tri mjeseca neto dobit iznosila 2,12 mil EUR, saopšteno je iz NIS-a.

Uspjeh je zabilježen kod većine operativnih pokazatelja. Ukupan promet naftnih derivata iznosio je 1,55 miliona tona, što je povećanje od 6% u odnosu na prošlu godinu. U inoaktivama je promet povećan za 38% u poređenju sa prošlogodišnjim, dok je istovremeno za 1% povećano i učešće na maloprodajnom tržištu Srbije i sada iznosi 43%.

Ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda iznosio je 1,75 miliona tona ili za 16% više. Proizvodnja nafte i gasa dostigla je u prvoj polovini godine 743.000 uslovnih tona, dok su istovremeno rezerve ugljovodonika uvećane 3,7%. Takođe, proizvodnja električne energije dostigla je 74.336 MWh, odnosno 27% više u odnosu na prvo polugodište 2015. godine.

U istom periodu direktne i indirektne poreske obaveze NIS grupe iznosile su 595.934 EUR, i veće su za 13% u odnosu na isti lanjski period.

NIS je u prvom polugodištu, u saradnji sa inostranim partnerima, nastavio i pripreme za realizaciju strateških investicionih projekata kompanije, kao što je projekat Duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo. Nastavljene su aktivnosti i na pripremi projekta Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, koji će biti realizovan u saradnji sa Gazprom energoholdingom.

Dugotrajna kriza u naftnom sektoru ipak je ostavila tragove na rezultate kompanije, pa je pokazatelj EBITDA (dobit prije plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) na polovini godine iznosio 107 mil EUR, što je 37% manje u poređenju sa istim periodom 2015.

Kao društveno odgovorna kompanija, NIS je 2016. godinu proglasio godinom HSE-a (Health, Safety, Environment), jer su briga o zdravlju i bezbijednosti na radu i zaštita životne sredine apsolutni prioriteti. U prvih šest mjeseci ostvareni su značajni rezultati na ovom polju.

– Ispravnost puta kojim je NIS krenuo u okolnostima globalne krize u naftno-gasnoj industriji još jednom je potvrđena dobrim rezultatima iz prve polovine 2016. godine. NIS je odgovor na produženu krizu u naftno-gasnom sektoru pronašao u nastavku doslijednog sprovođenja programa povećanja operativne efikasnosti u svim oblastima poslovanja, čiji je efekat u prvoj polovini godine iznosio 35,7 mil EUR – izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

On je naglasio da NIS, takođe, nije odustao od ključnih investicionih projekata i uprkos krizi, te je za prvih šest mjeseci 2016. investirao sumu gotovo tri puta veću od neto profita – ukupno 73,9 mil EUR.

NIS u BiH vodi Gasprom benzinske stanice.

Izvor; eKapija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!