Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Mrakić: EPS je najveće blago Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Državni sekretar u ministarstvu energetike Dušan Mrakić izjavio je danas da Elektroprivreda Srbije(EPS) kao najveće blago ove zemlje mora da ostane u državnom vlasništvu.

“Nismo spremni da menjamo naša osnovna strateška opredelenja vezana za budućnost EPS-a”, rekao je Mrakić učestvujući na konferenciji “Mogućnosti za energetski bizinis u regionu Balkana”.

Strateški ekonomski interes Srbije je da sačuva postojeće energetske kapacitete i da izgradi nove, što je ostvarljivo uz javno privatna ulaganja u taj sektor, rekao je on.

On je najavio da će resorno ministarstvo, ukoliko bude ponovnog odlaganja tenderske procedure, morati da predloži Vladi Srbije novi model za realizaciju projekata Termoelektrana (TE)”Kolubara B” i TE “Nikola Tesla B3”.

Mrakić je istakao da se u naredna dva meseca očekuje završetak pregovora sa kineskim partnerima za kredit od 850 miliona evra za TE “Kostolac” i dodao da je sa italijanskim partnerima započeto nekoliko projekata od kojih su najznačajniji izgradnja hidroelektrana na Ibru i Drini.

U naftnom sektoru, kako je ukazao Mrakić, najznačajniji strateški projekat je modernizacija rafinerije NIS u Pančevu, podsetivši da se ruski partner u okviru ugovora o prodaji NIS-a obavezao da investira oko 550 miliona evra.

Očekujemo i veći nivo ulaganja kako bi NIS postao regionalni lider u naftnom sektoru jugoistočne Evrope, kazao je državni sekretar i dodao da će ta sredstva delom koristiti domaće kompanije koje će se uključiti u poslove rekonstrukcije i održavanja rafinerija.

U gasnom sektoru potpisan je ugovor o realizaciji projekta Južni tok koji treba da obezbedi stabilno i dugotrajno snabdevanje Srbije prirodnim gasom, podsetio je Mrakić.

Studija izvodljivosti za Južni tok biće završena do kraja ove godine za svih 11 zemalja kroz koje će taj magistralni gasovod prolaziti, istako je državni skretar i dodao da su prilikom posete ruskog premijera Vladimira Putina dobijene dodatne garancije da će taj projekat biti realizovan.

Vlada Srbije u potpunosti podržva investicije u oblasti obnovljivih izvora energije ali samo do one granice do koje one (investicije) neće značajno uticati na promenu cene električne energije u Srbiji, rekao je Mrakić.

On je podsetio da je to ministarstvo završilo izradu predloga novog zakona o energetici i da se očekuje da će za dva meseca taj pravni akt biti u skupštinskoj raspravi.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!