Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeMoskva: Ponuda za...

Moskva: Ponuda za izgradnju NE Belene 8 milijardi evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ruski projekat za izgradnju nuklearke Belene u Bugarskoj je potpuno gotov – izjavio je Kiril Komarov, direktor Direkcije za nuklearnu energetiku u Rosatomu. Komarov je o tome 24. marta obavestio i poslanike Državne dume (donji dom ruskog parlamenta) a njegovu izjavu citira ITAR-TASS.

– Nikakvi spoljni faktori, poput političkih emocija ne mogu kardinalno da utiču na ovaj projekat koji je povoljan i za Rusiju i za Bugarsku i koji ozbiljno učvršćuje strateško partnerstvo Rusije i Bugarske – dodao je Komarov.

Predstavnik Rosatoma je međutim priznao da se pregovori vode lako i da se do sada Bugarska i Rusija još nisu sporazumele o ceni izgradnje nuklearke Belene. Komarov je istakao da o perspektivnosti projekta najbolje govori velika zainteresovanost bugarskih kompanija. U ovom trenutku je to najveći investicioni projekat u Bugarskoj, njegova vrednost je 8 milijardi evra i on će biti veliki doprinost bugarskoj privredi – kaže Komarov.

Podsetimo, on je prošle nedelje u Sofiji izjavio da će izgradnja Belene koštati 6,3 milijardi evra.

– Sam proces izgradnje Belene otvoriće 5 hiljada novih radnih mesta, a tokom perioda izgradnje očekuje se da u državni budžet Bugarske uđe minimum jedna milijarda evra – dodaje Komarov. NE Belene biće opremljena sa sigurnosnim sistemom koji može izdržati sve ekstremne situacije, rekao je Komarov u vezi krizne situacije u Japanu.

– Čak i pri čudnoj koincidenciji sa okolnostima u Japanu, mi smo ubeđeni da se neće dobiti sličan efekat u NE Belene.

Inače, 16. marta Komarov je izjavio da je NE Belene koncipirana kao unikatna nuklearka, čiji projekat predviđa specijalan sistem zaštite koji u praksi čini nemogućim ogoljavanje gorivnih šipki, slično onom što se događalo u Fukušimi – istakao je Komarov i dodao da će NE Belene moći da radi efikasno i prilikom temperaturnih kolebanja od -57 do +61 stepen Celzijusa, pa čak i da izdrži pad aviona od 400 tona na reaktor.

www.energyobserver.com podseća da Rosatom insistira na ceni izgradnje nuklearke Belene od 6,4 milijardi evra. Bugarski ministar za ekonomiju i energetiku Trajko Trajkov u nekoliko navrata je ponovio da cena za tu nuklearku u kojoj će biti ugrađena ruska tehnologija, ne može biti veća od 5 milijardi evra.

Izvor energyobserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!