Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Moskva i Minsk dogovorili gradnju prve nuklearke u Belorusiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Dok Japan pokušava da se izbori sa nuklearnom havarijom Moskva i Minsk su posle dugih pregovora potpisale sporazum o izgradnji nove atomske centrale, prve u Belorusiji, objavljeno je u Minsku.

Sednica ministara Savezne države Rusije i Belorusije sinoć je završena kompromisnim potpisivanjem dva energetska sporazuma – prvog o paralelnom radu energetskih sistema dve države, a drugog o izgradnji atomske centrale u Belorusiji.

Projektom međudržavnog sporazuma o gradnji atomske centrale predviđeno je da ruska korporacija “Atomstrojeksport” izgradi, kao generalni izvođač, atomsku centralu po sistemu “ključ u ruke”, prenosi agencija Finmarket.

Puštanje u rad prvog energetskog bloka planirano je za 2017. a drugog 2018. godine. Ukupna snaga prve beloruske nuklearke biće 2,4 gigavata. Pretpostavlja se da će se struja iz prvog bloka plasirati na belorusko tržište, a iz drugog usmeravati u izvoz.

Belorusija je uspela da dobije, za izgradnju nuklearke, ruski kredit vredan devet milijardi dolara, kojim će se osim atomske centrale finansirati i izgradnja prateće infrastukture.

Ruski analitičari navode da je dogovor Moskve i Minska o razvoju nuklearne energetike postignut ” u ne baš srećno vreme”, jer usled nuklearne krize u Japanu mnoge evropske i azijske zemlje zahtevaju testiranje bezbednosti svih atomskih centrala u svetu, a pojedine čak i odustaju od atomske energetike.

U Belorusiji još nisu, osim toga, izbledela sećanja na posledice havarije nuklearke u Černobilju.

Beloruski premijer Mihail Masnikovič je tim povodom istakao da će se izgraditi efikasna i bezbedna atomska centrala. “Za nas je to posebno osetljivo pitanje”, rekao je on podsećajući da će se 26. aprila navršti 25 godina od katastrofe na černobiljskoj nuklearki, a da uz poslednje događaje u Japanu to ima poseba značaj.

Ruski premijer Vladimir Putin je takođe naglasio da Rusija ima “čitav arsenal sredstava za bezbedan rad atomskih centrala koji će se primeniti u beloruskom projektu”.

Potpisivanjem paketa sporazuma Rusija i Belorusija su prevazišle period zategnutih energetskih odnosa. Početkom 2010. godine beloruska strana je zaustavila međudržavni tranzit struje, što su zvaničnici u Minsku objasnili remontom linije visokog napona.

Tek posčetkom februara ove godine Belorusija je obnovila izvoz ruske struje u Belorusiju i njen tranzit u tri pribaltičke zemlje.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!