Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMinistarka Mihajlović: Vlada...

Ministarka Mihajlović: Vlada u prvih 100 dana rada bila veoma efikasna

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nova Vlada Srbije je u prvih 100 dana rada bila veoma efikasna, imajući u vidu sa kakvim se sve ekonomskim, finansijskim, socijalnim i energetskim problemima suočila, izjavila je danas Tanjugu ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Nova Vlada Srbije je uradila rebalans budžeta za 2012. i pripremila predlog budžeta za sledeću godinu, navela je ona i podsetila da je nova vlada zatekla veliki deficit budžeta.

“Sve što smo mogli da uradimo u ovom trenutku, uradili smo i volela bih da se nastavi ovakva aktivnost Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine”, kako bi postali još efikasniji i sistemski promenili stvari u energetskom i sektoru zaštite životne sredine, rekla je Mihajlović.

Bez obzira na to što smo imali samo tri meseca od formiranja nove Vlade Srbije da se pripremimo za novu grejnu sezonu, resorno ministarstvo je uspelo da preduzme sve neophodne mere da bi se svi subjekti u energetskom sektoru uspešno pripremili za zimu, kazala je Mihajlović.

“Očekujem stabilno snabdevanje stanovništva energijom tokom zime, što je najvažniji zadatak Ministarstva energetike”, istakla je Mihajlović.

Najznačajnija stvar koju smo uradili u energetskom sektoru je što je Srbija prvi put, posle 12 godina, rezervisala i nabavila potrebne količine električne energije za predstojeću zimu i što zimus nećemo morati interventno da uvozimo struju, kao što smo radili prethodnih godina i na to trošili veliki novac iz budžeta, precizirala je ministarka.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je završilo plan prioriteta investiranja u oblasti energetike i zaštite životne sredine, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, a pokrenuli smo i promene radi smanjenja birokratskih procedura u energetskom sektoru, dodala je Mihajlović.

Ona je navela i da je u skupštinskoj proceduri sporazum koji je potpisan sa italijanskim partnerima o izgradnji novih hidroelektrana u Srbiji i dodala da za nekoliko nedelja vlada treba da usvoji i novi zakon o racionalnoj upotrebi energije.

Očekujem da ćemo u najskorije vreme imati pripremljen i memorandum za izgradnju hidroelektrane “Đerdap 3”, rekla je ona i podsetila da je nedavno potpisan memorandum za izgradnju Termoelektrane Nikola Tesla B 3 u Obrenovcu.

U naftnom sektoru se priprema otvaranje modernizovane Rafinerije u Pančevu, a treba da se modernizuje i Rafinerija Novi Sad, navela je ona i dodala da je u toku izrada zakona o robnim rezervama, koji je značajan u pogledu skladištenja nafte i naftnih derivata.

U gasnom sektoru je potpisan desetogodišnji sporazum sa Ruskom Federacijom i u toku su razgovori oko godišnjih ugovora za isporuke gasa Srbiji, a obezbeđeno je dovoljno gasa za ovu grejnu sezonu, istakla je ona i podsetila da se priprema i početak izgradnje gasovoda “Južni tok”.

“Taj projekat je od velikog značaja za Srbiju, jer će diversifikovati puteve kojim dobijamo gas i zato ćemo biti energetski bezbedniji”, ukazala je Mihajlović.

Kada je reč o toplanama, u okviru dugoročnih mera u energetskom sektoru, daćemo preporuku toplanama da u narednih godinu, dve ili tri, u zavisnosti od stanja svake od njih pojedinačno, predju na merenje grejanja po utrošku.

Naš zadatak je i da završimo pravilnik za smanjenje birokratskih procedura, da napravimo konačne dogovore za realizaciju projekata iz okvira sporazuma sa Italijanima, dodala je Mihajlović.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!