Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlović: U januaru...

Mihajlović: U januaru plan restrukturiranja Srbijagasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je večeras da će to ministarstvo u januaru izaći sa planom restrukturiranja preduzeća Srbijagas.

Mihajlović je u Skupštini Srbije, gde se vodi objedinjena načelna rasprava o zakonu o Razvojnom fondu Vojvodine, izmenama Zakona o energetici i ratifikaciji državnih garancija po osnovu zaduženja nekoliko javnih preduzeća, među kojima je i Srbijagas, kazala da Vlada Srbije funkcioniše četiri meseca i da to nije dovoljno da se neke stvari suštinski promene u funkcionisanju javnih preduzeća.

“Svi smo svesni da će neke stvari u Srbijagasu morati da se menjaju”, rekla je Mihajlović i kazala da jedva čeka izveštaj

Državne revizorske institucije o poslovanju Srbijagasa, posle čega će se moći malo više govoriti o tom preduzeću.
Država, prema predloženim zakonima, po zaduženju Srbijagasa treba da da garancije na ukupan iznos od 200 miliona evra, a u korist Kredit Svis banke, Vojvođanske banke, Unikredit banke i Dojče banke.

Novo zaduživanje tog preduzeća kritikovali su poslanici LDP i DS S, koji su podsetili da je Skupština Srbije pre nepunih mesec dana usvojila još jedan zakon po zaduženju Srbijagasa u iznosu od 190 miliona evra.

“Koliko kredita ova skupština treba da odredi da bi Srbijagas preživeo i dokle država da pokriva nečije nesavesno poslovanje? Neozibljno je da Skupština odobrava ratifikacije ogromnih kredita tom preduzeću, a da nemamo analizu koliko je ono stvarno zaduženo… Ko će da odgovara za to i ko će da plati ta sredstva”, upitao je Milan Lapčević iz DS S.

Budući da parlament raspravlja i o davanju državnih garancija za Galeniku i Jat Ervejz u ukupnom iznosu od 25 miliona evra, poslanici DS S su naveli da suštinski nije protiv zaduženja koja se tiču investicija, poput zaduženja za Južni tok, ali da su zaduženja za Galeniku i Jat apsolutno neprihvatljiva.

Zoran Ostojić iz LDP rekao je da će ta dugovanja da vraćaju oni koji sad imaju pet godina.
“Šta znači tekuća likvidnost? To je za pomaganje sportskim klubovima, to je za razne koncerte, jer sve to radi Srbijagas i još plus ovih dana šalje obaveštenja da gas u sred zime poskupljuje”, rekao je Ostojić.
Socijalisti su poručili da će razlika između cene po kojoj Srbijagas nabavlja gas i cene po kojoj je prodaje proizvesti gubitak od 75 miliona evra.

“To je cena očuvanja standarda građana i njihovog socijalnog statusa. Većina sagovornika koja je govorila o Srbijagasu nije do kraja želela da kaže istinu”, rekao je socijalista Zoran Kasalović i dodao da budžetom za 2013. godinu nisu predviđena sredstva za likvidnost javnih preduzeća, pa da ni Srbijagas neće uzimati takve kredite.

Skupština u paketu razmatra i izmene Zakona o energetici, koje, prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović, treba da popune praznine u zakonu, budući da su se pokazale neke slabosti u primeni, poput te da Ministarstvo nije imalo mogućnosti da kontroliše investiture kojima je dalo saglasnost za izgradnju objekata.

Na primedbu LDP da se Zakon o energetici menja na prečac, bez mišljenja EU, ministarka je rekla da za to nije potrebno mišljenje EU i da je mišljenje i saglasnost za izmene dala Kancelarija za evropske integracije.
Ona je navela i da izmene tog zakona po prvi put propisuju zakonske uslove za davanje i oduzimanje energetske dozvole i saglasnosti i da više nema diskrecionog prava ministra.

Na predlog vojvođanskog parlamenta Skupština Srbije raspravlja i o predlogu zakona o Razvojnom fondu Srbije. DS S je poručila da treba do kraja da se raščisti priča o Razvojnoj banci Vojvodine, a LDP da je u pitanju spašvanje štete, što je još jedan dokaz “ponižavanja i ucenjivanja Vojvodine”.

DS će, kako je saopštio poslanik i potpredsednik te stranke Dejan Nikolić, podržati taj zakon, a glasaće protiv izmena Zakona o energetici.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!