Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlović: PDV vraćen...

Mihajlović: PDV vraćen već sa sledećim računom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da će PDV biti vraćen već sa sledećim računom za struju.

O mogućnosti da građani dobiju tokom dana dva sata jeftinije struje i o povećanju PDV-u na 20 odsto koji bi trebalo da bude vraćen građanima, Mihajlovićeva je odgovorila da nema dva sata jeftine električne energije jer nije bilo moguće pomoći svim siromašnim građanima koji ne mogu da plate struju.

Međutim, zato je za sve koji troše do 500 kilovat-časova električne energije omogućen popust od 15 odsto, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da se Vlada Srbije na zajedničkoj sednici sa Vladom Republike Srpske dogovorila da se omogući Elektroprivredi Srbije bliže povezivanje sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Ona je istakla da je bio raspisan i tender za prodaju električne energije u Republici Srpskoj na kome je učestvovao EPS i da se mora učiniti sve da struja koju je neophodno uvesti što manje opterećuje budžet i da bude što povoljnija za građane.

Cena te struje koja će se nabaviti na ovakav način niža je za oko 20 procenata, dodala je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je rekla da je imenovala svog specijalnog savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije Ljubišu Milanovića koji formira tim koji će se time baviti jer je potrebno utvrditi gde je otišao novac.

Ona je izrazila nadu da će to biti učinjeno u narednih nekoliko meseci, ističući da je kroz EPS prošlo mnogo novca i da su pitanju milijarde, dok EPS ima gubitke od 43 milijarde dinara.

Prema njenim rečima, problem nisu sami trgovci i posrednici, nego političari i vlade koji su kretali takve sisteme u kojima su takve stvari mogle da se rade.

Govoreći o ugovoru na 10 godina sa ruskom kompanijom o isporuci gasa, Mihajlović je rekla da predstoje glavni razgovori i potpisivanje godišnjih ugovora između “Srbijagasa” i “Gasproma” o količinama i ceni.

Mihajlovićeva je rekla da je njen zadatak da obezbedi da gas bude jeftiniji i dostupniji i ocenila da su cene električne energije i gasa možda niske, ali da se sada ne može povećavati ni cena struje, ni gasa, jer to niko ne bi mogao da plati i da bi cena morala da bude takva da može bar 70 odsto građana da je plati.

Mihajlovićeva je rekla da se sada radi na socijalnim kartama i da će tek kada budu obezbeđeni oni koji ne mogu da plate cene struje i gasa, moglo govoriti o višim cenama struje i gasa.”Za sada do kraja godine to prosto nije moguće”, rekla je Mihajlovićeva za TV Pink.

Mihajlovićeva je rekla da očekuje u narednih šest meseci početak izgradnje termoelektrane i potpisivanje važnih sporazuma vezanih za izgradnju velikih hidrokapaciteta.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!