Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMegaprojekti donose razvoj...

Megaprojekti donose razvoj RS

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Republika Srpska ugovorila je nekoliko megaprojekata u oblasti energetike i putne infrastrukture vrijednih milijarde evra, a njihova realizacija omogućiće oživljavanje privrede, povećanje zaposlenosti i ekonomski razvoj Srpske, ocijenili su ekonomski stručnjaci.

Projekti

Posljednji veliki projekat koji je ugovoren je gradnja četiri hidroelektrane na gornjoj Drini. Taj posao zajedno će obaviti njemačka kompanija RNjE i “Elektroprivreda RS”. U izgradnju će biti uloženo 460 miliona evra. Izgradnja prve elektrane trebalo bi da počne 2014. godine, a do tada će biti obavljene sve pripreme i pripremljena neophodna dokumentacija.

Zaključivanju ovog ugovora prethodilo je potpisivanje memoranduma sa ruskom kompanijom “Gasprom” o učešću RS u jednom od najznačajnijih projekata u Evropi – gasovodu “Južni tok”. Jedan krak gasovoda prolaziće kroz Srpsku, a procjenjuje se da je vrijednost ove investicije, koja bi dovela do potpune gasifikacije RS, oko 200 miliona evra.

Gradnja dionice autoputa Banjaluka – Doboj od Doboja do Prnjavora već je počela. Vrijednost radova na toj dionici je oko 180 miliona evra, dok je projektovana vrijednost dionice od Banjaluke do Prnjavora, koja će se tek graditi, oko 200 miliona evra.

Ovih dana trebalo bi da počne i izgradnja Termoelektrane “Stanari” kod Doboja, a čitav projekat, koji pored izgradnje termoelektrane instalisane snage 300 megavata, podrazumijeva i ulaganja u povećanje kapaciteta Rudnika Stanari, vrijedan je 550 miliona evra. Investitor je kompanija EFT, a puštanje u rad termoelektrane planirano je za početak 2016. godine.

U budućem periodu očekuje se i početak izgradnje hidroenergetskog sistema na srednjem slivu Drine, koji zajednički realizuju elektroprivrede RS, Srbije i Italije. Projekat predviđa izgradnju tri hidroelektrane – Dubrava, Tegare i Rogačica, a vrijedan je 800 miliona evra.

Prva istražna bušenja u potrazi za nalazištima nafte u RS očekuju se u prvom kvartalu iduće godine. U istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i gasa u Srpskoj planirano je ulaganje 229 miliona dolara, od čega 40,7 za istraživanja i 188,3 miliona za eksploataciju.
U prvom kvartalu iduće godine trebalo bi da počne i izgradnja termoelektrane “Ugljevik tri”. Vrijednost te investicije je 700 miliona evra, a isti investitor “Komsar eneryi” gradiće i hidroelektranu “Mrsovo” na rijeci Lim, čija vrijednost iznosi 100 miliona evra.

Višestruka korist

Ekonomisti i predstavnici poslovne zajednice kažu da se radi o projektima koji bi mogli da donosu višestruku korist ekonomiji Srpske.
Sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin kaže da su ovi projekti podsticaj za razvoj čitave RS.

– Realizacija ovih projekata omogućiće ne samo građevinarstvu, već i drugim granama izlazak iz krize i rast poslovanja. Ti projekti će biti osnovna pokretačka snaga RS – kazao je Ivaštanin i dodao da će ovi poslovi zahtijevati angažman značajnog broja radnika i tehnike.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić kaže da će, ako dođe do realizacije ovih projekata, to bez sumnje biti veoma značajan podsticaj za zapošljavanje, koje je jedan od najvećih izazova za Srpsku.

– Veoma je važno da strane kompanije koje su dobile ili će dobiti posao neće dovoditi ovdje svoje radnike, već će angažovati domaća preduzeća kao podizvođače ili angažovati domaću radnu snagu. Sigurno je da će ti projekti uticati i na rast standarda stanovnika Srpske, jer će doći i do boljeg punjenja buyeta RS i javnih fondova – istakao je Milić i dodao da je veoma važno da realizacija ovih projekata počne što prije.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da su investicioni projekti veoma bitni imajući u vidu pad privredne aktivnosti i zaduženost.

– Realizacija tih projekata svakako će biti značajna zbog iskorišćavanja domaćih kapaciteta i zapošljavanja velikog broja nezaposlenih. To bi predstavljalo dobru osnovu za smanjenje ogromnih obaveza koje imamo po osnovu spoljnog i unutrašnjeg duga. Međutim, pitanje je koliko je to sve ostvarivo i koliko su vlasti odlučne da zaista pokrenu taj investicioni ciklus – naglasio je Hasić.

Potencijal

Hasić je istakao da BiH ima ogroman potencijal i to ne samo u energetici i da je veoma dobro što se on konačno počinje iskorišćavati.

– RS je ugovorila značajne projekte. I u FBiH se pokreću neki značajni projekti, prije svega, u putnoj infrastrukturi. Važno je da takvih projekata bude što više – kazao je Hasić i dodao da se mora više raditi i na iskorišćavanju potencijala za proizvodnju hrane.

Projekti Vrijednost (miliona evra)
HES srednja Drina 800
TE “Ugljevik 3″ 700
TE “Stanari” 550
HES gornja Drina 460
Autoput Banjaluka – Doboj 400
“Južni tok” 200
Istraživanje nafte 178

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!