Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska: Rosatom dobio...

Mađarska: Rosatom dobio zeleno svetlo za gradnju NE Paks II

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom dobila je odobrenje Mađarske uprave za atomsku energiju (OAH) za izgradnju dva bloka nuklearne elektrane Paks II. Nakon višegodišnjeg čekanja odobrena je licenca za postorojenje koje će imati kapacitet od 2,4 GW. Elektranu će graditi Rosatom po sistemu ključ u ruke, u okviru međudržavnog sporazuma između dve zemlje.

Mađarska uprava za atomsku energiju (OAH) izdala je građevinske dozvole za zgradu reaktora bloka 5 i za još šest zgrada na takozvanom nuklearnom ostrvu. Sa dobijanjem građevinske dozvole uslovi za ulazak u drugu fazu projekta su u potpunosti ispunjeni, navodi Rosatom.

Nakon uvida u projektnu dokumentaciju, OAH je izdala dozvolu za izgradnju dva nova reaktora. Zahtev za izdavanje dozvola upućen je pre nešto više od dve godine.

Nuklearka Paks II će biti u vlasništvu države energetske kompanije MVM

Nova nuklearna elektrana se gradi u sklopu proširenja nuklearne elektrane Paks, koja se nalazi oko 100 kilometara jugozapadno od Budimpešte na obali Dunava. Nuklearka Paks je u vlasništvu države energetske kompanije MVM, kao što će biti slučaj i sa novim postrojenjem Paks II.

Prema međudržavnom sporazumu iz 2014. godine, Ruska Federacija će Mađarskoj obezbediti državni kredit od 10 milijardi evra za finansiranje 80 procenata projekta Paks II. Rok otplate kredita je 21 godinu, dok je planirano da preostalih 20 procenata troškova projekta finansira vlada Mađarske.

Ovo je prvi put da je blok sa ovom vrstom reaktora dobio građevinsku dozvolu u Evropskoj uniji, ističu u  Rosatomu.

Sasvim je izvodljivo da Mađarska do 2030. godine ima dva nova bloka, čime će se obezbediti stabilnost snabdevanja energijom, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Péter Szijjártó.

Paks II će imati dva reaktora kapaciteta od po 1.200 MW

Paks II će imati dva reaktora VVER-1200 ruskog dizajna, kapaciteta od po 1.200 MW. Svaka jedinica reaktora sa vodenim hlađenjem imaće dvostruke strukture za zaštitu od zemljotresa, cunamija, uragana i pada aviona.

Energetski blokovi 5 i 6 koji će biti izgrađeni u okviru NE Paks II imaju garantovani vek trajanja od 60 godina. Glavni izvođač je Rosatom, a trenutno su na gradilištu u toku pripreme i armiranje tla za izgradnju nuklearke.

Planu izgradnje novog nuklearnog postrojenja protivile su se organizacije za zaštitu životne sredine. Međutim, 2016. odobrena je procena uticaja na životnu sredinu za Paks II.

U martu 2017. je stigla i saglasnost za projekat od Evropske komisije, koja je ocenila da će efekti novog postrojenja na konkurenciju biti prihvatljivi.

Proširenje nuklearnih kapaciteta

Postojeća nuklearna elektrana Paks je jedina nuklearna elektrana u zemlji. Koristi četiri jedinice tipa VVER-440, od po 500 MW. Ova četiri reaktora proizvode više od polovine električne energije u Mađarskoj.

Rosatomov portfelj inostranih porudžbina uključuje 34 jedinice u različitim fazama implementacije u 11 zemalja, navodi ruska državna kompanija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom prošle godine u više navrata istakao zainteresovanost za udeo u nekoj nuklearnoj elektrani u regionu. Kao jedna od boljih opcija pominjana je upravo buduća nuklearna elektrana Paks II u Mađarskoj.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 62 evra/MWh u aprilu

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u aprilu iznosila je 61,96 evra/MWh, što je za 5% manje u odnosu na prethodni mesec (65,08 evra/MWh u martu). Prosečna vršna cena na HUPX DAM iznosila je 51,18...

Mađarska i Grčka su globalni lideri u proizvodnji solarne energije

Mađarska ima treći najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u svetu, pokazuje godišnji izveštaj međunarodnog tink.tenka Ember. Prema uzveštaju, Čile je prošle godine imao najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji, od 19,9 odsto, slede Grčka sa 19 odsto...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!