Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska: MOL se...

Mađarska: MOL se priprema za napuštanje ruske nafte

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najveća energetska grupa u Mađarskoji potvrđuje da je započela planiranje kako bi omogućila svojim rafinerijama da prerađuju alternativnu sirovu naftu.

Remont mađarske naftne infrastrukture za rukovanje ne-ruskom sirovom naftom mogao bi koštati do 18 milijardi evra, procenio je ove nedelje ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Szijjarto

Najveća mađarska energetska kompanija priprema svoje rafinerije nafte da prerađuju ne-rusku naftu, što je znak da bi Budimpešta na kraju mogla da podrži embargo Evropske Unije na rusku naftu uprkos višenedeljnom protivljenju.

MOL, koji poseduje tri rafinerije nafte u centralnoj i istočnoj Evropi, zatražio je od svojih inženjera da naprave planove kako za rad bez ruske nafte, rekao je u četvrtak direktor za proizvodnju ove kompanije Zsolt Huff.

„Moramo da obnovimo avion dok letimo“, rekao je Huff novinarima u Budimpešti. „To je proces koji moramo sada precizno da isplaniramo.“

On je rekao da MOL, koji je delimično u vlasništvu mađarske države, mora da se „pripremi za najgori scenario, u kojem možemo da prerađujemo samo morsku [laku] naftu“.

Portfolio od 15 projekata koji su u pripremi biće predstavljen odboru kompanije za oko dva meseca i radovi bi mogli da počnu ako projekti budu odobreni, rekao je Huff. Kompanija je planirala da odluči o svojim investicijama ove godine, ali i dalje nije u potpunosti posvećena promeni, dodao je on.

Mađarska je do sada blokirala pokušaje EU da uvede embargo na sve isporuke ruske nafte, bilo da se prenose naftovodom ili tankerom, kao deo poslednje runde sankcija koje je blok uveo Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu. Centralnoevropska država bez izlaza na more zahteva potpuno izuzeće za naftu koju dobija naftovodom iz Rusije.

Remont mađarske naftne infrastrukture za transport sirove nafte sa drugih mesta mogao bi da košta do 18 milijardi evra, ocenio je ove nedelje ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Szijjarto, dodajući da će EU morati da pomogne Budimpešti u plaćanju.

Evropska komisija je odlučna da smanji zavisnost EU od ruskih fosilnih goriva, kao deo svog odgovora na invaziju predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, ali je ponudila mnogo manje sredstava nego što Mađarska želi. Ove nedelje je izdvojila oko 2 milijarde evra da pomogne Mađarskoj i drugim državama bez izlaza na more kako bi pristupile alternativnim zalihama.

Međutim, razgovori između komisije i Mađarske koji imaju za cilj da pridobiju njenu podršku za zabranu ruske nafte odvijali su se sporo, što je navelo neke zvaničnike da spekulišu da bi se o tom pitanju moglo raspravljati na nivou lidera na predstojećem Evropskom savetu krajem meseca.

MOL je potrošio decenije i milijarde dolara na infrastrukturu za preradu ruske nafte tipa Ural – tržišnu prednost koja je povećala njn nedavni profit kako je rasla razlika u ceni između ruske nafte i skuplje nafte tipa Brent.

Kompanija je procenila da bi modernizacija njene rafinerije locirane južno od Budimpešte kako bi mogla da koristi različite zalihe nafte mogla da košta do 700 miliona evra i da potraje nekoliko godina.

Dve MOL-ove rafinerije u blizini Budimpešte i Bratislave imaju ukupni kapacitet od 14 miliona tona godišnje, ali jedini alternativni cevovod za snabdevanje, koji ide preko Hrvatske, može da isporuči samo 11 miliona tona. Nadogradnja bi koštala oko 210 miliona evra, rekao je portparol MOL-a Domokos Szollar.

Izvor: ft.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Mađarska poziva EU da preduzme akciju protiv Ukrajine koja blokira tranzit ruske nafte

Mađarska je zatražila od Evropske unije da preduzme mere protiv Ukrajine zbog nametanja delimične zabrane izvoza ruske nafte, tvrdeći da taj potez ugrožava energetsku bezbednost zemlje. Kijev je prošlog meseca usvojio sankcije koje blokiraju tranzit sirove nafte u Centralnu Evropu...

Mađarska: GodenPeaks potpisao 12-godišnji PPA sa kompanijom Faerch

  Kompanija za obnovljive izvore energije GoldenPeaks Capital potpisala je ugovor o kupovini električne energije (PPA) u Mađarskoj sa danskom kompanijom za pakovanje hrane Faerch Group. U skladu sa 12-godišnjim fizičkim PPA, očekuje se da će Faerch dobijati 15 GWh godišnje, odnosno...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 91,7 evra/MWh u junu

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX dostigla je 91,72 evra/MWh u junu 2024. godine, što je za 27% više u odnosu na prethodni mesec (72,21 evra/MWh u maju). Prosečna vršna cena iznosila je 70,74 evra/MWh...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!