Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska: Ograničenje cene...

Mađarska: Ograničenje cene goriva

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Premijer Viktor Orban proširuje kontrolu na benzin i dizel dok se priprema za izbornu trku sledeće godine

Mađarska će od ponedeljka ograničiti cene benzina i dizela, dok zemlja pokušava da kontroliše rastuću inflaciju, rekao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana, uoči izbora koje se očekuju sledeće godine.

„Doneli smo odluku: cena benzina i dizela ne može da pređe 480 forinti [1,3 evra]“, napisao je Orban na svojoj Fejsbuk stranici. Ograničenja na benzin i dizel trajaće tri meseca.

Evropski potrošači su se suočili sa rastućim cenama energenata usled otežanog snabdevanja poslednjih meseci. Cene benzina u Mađarskoj dostigle su rekordne vrednosti, popevši se za oko trećinu od početka godine. Godišnja inflacija je takođe u stalnom porastu uprkos nizu povećanja kamatnih stopa centralne banke, da bi u oktobru dostigla 6,5 odsto.

Ograničenja cena energije pomoći će Orbanu da uoči aprilskih izbora potvrdi da obuzdava inflaciju, kažu analitičari.

„Gorivo je ogroman deo inflacionog miksa, a ovaj brzi potez znači da će se niže cene pojaviti već u inflaciji u novembru, koja na ovaj način može ostati ispod 7 odsto godišnje“, rekao je David Nemeth, ekonomista u mađarskoj K&H banci.

„Onda od decembra pa nadalje to može pomoći u održavanju konstantne stope inflacije, što takođe pomaže monetarnoj politici. Naravno, izbori su takođe faktor jer birači akutno osećaju cene goriva.“

Orban, koji je često dovodio u pitanje ključne politike EU, već duže vreme primenjuje ograničenje cena energije. Domaćinstva u državi članici EU plaćaju ograničen iznos za prirodni gas i električnu energiju, a Orban je često govorio da će „zaustaviti povećanje cena na granici“.

Nemet je rekao da bi ograničenje cena energije za Mađarsku mogla postati nedostupno ako tržišne cene ostanu visoke u srednjem roku, ali je dodao da je bilo koja revizija verovatna tek nakon izbora.

Akcije mađarske rafinerije MOL, koja upravlja najvećom mrežom benzinskih stanica u zemlji i koja je druga najlikvidnija kompanija listirana na Berzi u Budimpešti, pale su za čak 6 odsto nakon ove vesti, pre nego što su se stabilizovale na minus 4 odsto.

Lajoš Torok, iz brokerske kuće Equilor, rekao je za nacionalnu novinsku agenciju MTI da bi ograničenje cene mogla koštati MOL od 120 do 180 miliona evra, u zavisnosti od globalnih cena nafte.

MOL je odbio da komentariše ovu vest pre nego što budu objavljeni detalji o tome kako će biti postignuto sniženje cena. Očekuje se da će uredba vlade, koja će stupiti na snagu 15. novembra, biti objavljena u petak.

Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu, Mađari već plaćaju drugu najnižu akcizu na benzin i petu najnižu akcizu na dizel u EU. Oni takođe na benzisnkim stanicama plaćaju manje od proseka EU: oko 1,4 evra po litru, u odnosu na prosek u EU od 1,66 evra, saopštio je Eurostat. 

Ograničenje bi dovelo cene na mađarskim pumpama na drugi najniži nivo u EU, odmah iza Bugarske.

Hrvatska je uvela sličnu gornju granicu za cene goriva u oktobru, ograničavajući maloprodajnu cenu benzina i dizela na oko 1,5 evra po litru. Uredba je u četvrtak produžena za još mesec dana.

Izvor: ft.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 62 evra/MWh u aprilu

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u aprilu iznosila je 61,96 evra/MWh, što je za 5% manje u odnosu na prethodni mesec (65,08 evra/MWh u martu). Prosečna vršna cena na HUPX DAM iznosila je 51,18...

Mađarska i Grčka su globalni lideri u proizvodnji solarne energije

Mađarska ima treći najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u svetu, pokazuje godišnji izveštaj međunarodnog tink.tenka Ember. Prema uzveštaju, Čile je prošle godine imao najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji, od 19,9 odsto, slede Grčka sa 19 odsto...

Mađarska dodjeljuje subvencije za skladišta energije od 440 MW

Mađarska vlada namenila je 62 milijarde forinti (oko 158 miliona evra) za projekte skladištenja energije sa ciljem da olakša dalje korišćenje obnovljivih izvora energije. Mađarsko ministarstvo energetike objavilo je da je oko 50 projekata za skladištenje energije u mreži sa kumulativnim kapacitetom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!