Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska: Fič po...

Mađarska: Fič po prvi put dodelio MVM-u rejting „BBB“, sa stabilnim izgledima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Fič Rejtings dodelio je najvećoj mađarskoj elektroenergetskoj i gasnoj kompaniji MVM Zrt. po prvi put dugoročni kreditni rejting za zaduživanje u stranoj i lokalnoj valuti (Foreign and Local Currency Long-Term Issuer Default Ratings) – „BBB“ sa stabilnim izgledima.

Ocena odražava visok tržišni udeo MVM-a i integrisanu poziciju u različitim segmentima mađarskog tržišta električne energije i gasa. Takođe, odražava solidan udeo regulisanog i kvazi-regulisanog poslovanja u EBITDA MVM-a, što doprinosi predvidljivosti novčanog toka. Reting takođe uključuje manji obim operacija MVM-a i manju u finansijsku transparentnost od sličnih regionalnih kompanija, kao što su češki ČEZ, bugarski BEH i poljski PGE, Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo, ENEA i TAURON.

Dugoročni IDR kompanije MVM je na samostalnom kreditnom profilu kompanije (SCP) kompanije „bbb“. Kompanija koristi značajnu podršku svog jedinog vlasnika, mađarske države (BBB, sa stabilnim izgledima), ali ova veza trenutno nema uticaja na IDR MVM-a.

Fič navodi da MVM ima snažnu tržišnu poziciji u Mađarskoj, koja obuhvata proizvodnju električne energije (62% tržišnog udela), uvoz gasa (preuzimalac u glavnom ugovoru o uvozu gasa), skladištenje gasa (65% tržišnog udela), prenos električne energije (100% tržišnog udel), distribucija električne energije i gasa (12%, odnosno 48%), kao i snabdevanje električnom energijom i gasom na veliko i malo, kao vodeća kompanija na tržištu.

Kao rezultat, MVM ima bolju integraciju i diversifikaciju poslovanja u sektoru električne energije i gasa od većine energetskih kompanija u Centralnoj Evropi.

MVM takođe ima koristi od procenjenog prosečnog udela regulisanog i kvazi-regulisanog EBITDA od 45% u periodu 2020-2023. Regulisana komponenta sadrži prenos električne energije i distribuciju električne energije i gasa, dok kvazi-regulisani doprinos pre svega dolazi iz skladištenja gasa i proizvodnje obnovljivih izvora.

Takođe, MVM je manje izložen rastućim troškovima CO2 i bolje je pozicioniran u energetskoj tranziciji od većine centralnoevropskih energetskih kompanija koje je ocenjivao Fič. To se pripisuje niskom udelu ugljenika u proizvodnom portfoliju od 3,8 GW, koju se zasniva na nuklearnoj proizvodnji (53% proizvodnih kapaciteta u 2020. godini), prirodnom gasu i drugim resursima (19%) i obnovljivim izvorima (5%), dopunjenim ugljem, biomasom i otpadom (23%).

Karbonski otisak će se dalje smanjivati nakon planiranog postepenog ukidanja uglja do 2025. godine, zamenom elektrane na ugalj Matra kombinovanom gasnom elektranom, što će biti pozitivno za poslovni profil MVM-a.

Fič napominje da strategija MVM-a predviđa širenje u Centralnoj Evropi, tako da bi do 2025. godine 25% EBITDA trebalo da bude generisano u inostranstvu. Međunarodno širenje poboljšalo bi geografsku diversifikaciju, ali takođe bi donelo rizike povezane sa izvršenjem i smanjenjem dobiti.

Krajem 2020. godine MVM je preuzeo Innogi Czech Republic, vodećeg češkog snabdevača prirodnim gasom i električnom energijom, što je bila prva velika međunarodna akvizicija kompanije.

Menadžment MVM-a cilja neto dug u odnosu na EBITDA (net-debt-to-EBITDA) do 2,5x u trenutnom poslovnom planu do 2025. godine, što je u skladu sa rejtingom „BBB“, napominje Fič. Plan je odobrila država kao jedini akcionar.

MVM je u prošlosti imao značajnu podrške države, od kojih je najnovija injekcija kapitala u 2020. godini u ukupnom iznosu od 230 milijardi forinti (0,65 milijardi evra), uglavnom vezano za preuzimanje udela u kompaniji E.ON Mađarska, akviziciju distributera električne energije EMASZ i ulaganja u distribuciju. Državna podrška, posebno u 2020. godini, poboljšala je bilans stanja MVM-a, koji bi se inače znatno pogoršao da su akvizicije u potpunosti finansirane kreditom.

Izvor: fitchratings.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!