Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Mađarska: Zakon o restituciji prepreka za približavanje Srbije EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji rekao je 13. oktobra da nedavno usvojeni srpski zakon o restituciji diskriminiše Mađare i druge manjine, a njegova sadašnja forma predstavlja “ozbiljan problem” u naporima Beograda da se priključi EU, prenela je mađarska novinska agencija MTI. Zvaničnici Mađarske već su upozoravali da smatraju da će pravilima o restituciji mađarska manjina biti diskriminisana, da se time uvodi princip kolektivne krivice i da bi zbog toga mogli uskratiti podršku Srbiji u evropskim integracijama. Iz Komisije poručuju da se ne slažu s tim stavom, ali da je potrebno kontrolisati način primene zakona o restituciji.

“Mađarska vlada smatra srpski zakon o restituciji neprihvatljivim, moralno, pravno i politički”, rekao je Martonji na konferenciji za novinare u Budimpešti, povodom jučerašnje preporuke Evropske komisije da Srbija dobije status zemlje kandidata za ulazak u EU. On je istakao da se srpski zakon bazira na neprihvatljivom principu kolektivne krivice, jer sprečava Mađare u Srbiji i druge koji su regrutovani u okupatorske vojske tokom Drugog svetskog rata, kao što su bile mađarska i nemačka, i njihove naslednike, da dobiju svoju imovinu nazad.

Upitan da li je Mađarska spremna da stavi veto na odobravanje kandidature Srbiji na samitu Evropskog saveta u decembru, Martonji je odgovorio da će njegova vlada o tome doneti odluku kad to bude na dnevnom redu.

“Doći će do ozbiljnih problema ako Srbija ne reši problem (Zakona o restituciji). Mislim da sam to pomenuo kao ishod. Ne možemo i nećemo da odustanemo od bazičnih moralnih i političkih pitanja”, poručio je Martonji.

Srpski parlament je 26. septembra usvojio Zakon o restituciji, koji predviđa da će predmet vraćanja biti sva imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata. Kako navodi MTI, zakon sadrži i odredbu koja zabranjuje povraćaj imovine bilo kog pripadnika okupatorskih snaga iz Drugog svetskog rata ili njihovih naslednika.

Martonji je ocenio da to pitanje nije isključivo mađarsko-srpsko, jer se uspostavljanje kolektivne odogovrnosti kosi sa osnovnim principima EU. On je dodao i da je moralno neprihvatljivo da deca, pa i unuci ljudi “koji su oterani u rat”, treba da budu smatrani kriminalcima.

Šef mađarske diplomatije je rekao da treba uspostaviti “u potpunosti jasnu pravnu poziciju” koja će isključiti bilo koji oblik kolektivne odgovornosti i garantovati da niko nikada neće na kolektivnoj osnovi biti izuzet iz restitucije.

Mađarske opozicione partije priključile su se vladi u osudi srpskog zakona, koji, kako su ukazali, ponovo oživljava princip kolektivne krivice.

U Srbiji se očekuje oko 150.000 zahteva za restituciju, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće ili isplaćena u obveznicama države Srbije, kao i u novcu za isplatu akontacije obeštećenja.

Izvor euractiv.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!