Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoLanac snabdevanja električnih...

Lanac snabdevanja električnih baterija – nizvodni tok

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Proizvođači baterija sastavljaju baterije u module, a zatim ih pakuju i prodaju proizvođačima automobila, koji stavljaju gotove baterije u EV. Neki proizvođači automobila kao što su Ford i Stellantis uspostavili su partnerstva sa proizvođačima baterija kako bi proizveli sopstvene baterije za vozila koja prodaju.

Šta je „nizvodni“ deo lanca snabdevanja EV baterijama?

Nizvodni deo lanca snabdevanja EV baterijama uključuje sklapanje baterijskih ćelija u module, a zatim pakovanje pre stavljanja gotovih baterija u EV.

Da bi napravili baterijski modul, proizvođači slažu ćelije baterije u seriju ili paralelno u metalni okvir koji štiti ćelije od udaraca i vibracija koje dolaze sa vožnjom. Moduli sadrže nekoliko baterijskih ćelija, u rasponu od manje od 10 do nekoliko stotina, u zavisnosti od tipa ćelije i dometa vozila.

Ovi baterijski moduli se zatim stavljaju u baterijski paket. Pored baterijskih modula, baterija uključuje i druge komponente koje štite bateriju i pomažu joj da radi u EV. Sve ove komponente su smeštene u strukturi koja štiti bateriju od vode, soli i drugih spoljašnjih elemenata koji mogu oštetiti bateriju u celini. Ove baterije se zatim šalju proizvođačima automobila koji ih stavljaju u EV.

Gde se odvijaju nizvodne aktivnosti?

Kineske, južnokorejske i japanske kompanije dominiraju globalnom proizvodnjom baterija, zajedno ove zemlje su činile skoro 70 odsto tržišta baterija u 2021. Tri najveće kompanije bile su kineski CATL (33 odsto), južnokorejski LG Energy Solution (22 odsto) i japanski Panasonic (15 odsto). Dominacija Kine se pripisuje njenom davanju prioriteta i ulaganju u proizvodnju baterija, dok je na rangiranje Južne Koreje i Japana uticalo strateško nadgrađivanje njihovog velikog iskustva i stručnosti u proizvodnji potrošačke elektronike.

Koliko je jak nizvodni sektor SAD?

Dok će lanac snabdevanja ostati globalan, Severna Amerika je spremna da postane drugi po veličini igrač na tržištu proizvodnje baterija zahvaljujući svojim naporima da ojača lokalne lance snabdevanja i poveća ulaganja u domaću montažu, navodi se u izveštaju konsultantske firme LEK.

Danas su Sjedinjene Države odgovorne za samo 7 procenata svetskog kapaciteta proizvodnje baterija. Kao i u slučaju srednjeg dela lanca snabdevanja, očekuje se da će kredit za naprednu proizvodnju proizvodnje (45Ks), koji nudi do 45 dolara po KVh kapaciteta baterije, ojačati nizvodni sektor u SAD.

Trenutni kapacitet proizvodnje baterija u Sjedinjenim Državama od 72 GVh, koji uključuje srednje i nizvodne operacije, mogao bi porasti na preko 1.000 GWh u samo naredne dve godine, pošto se nedavne najave i objekti koji su trenutno u izgradnji postanu onlajn.

Postoji mnogo razloga zbog kojih Sjedinjene Države povećavaju svoje domaće investicije u nizvodni deo lanca snabdevanja EV baterijama, glavna među njima je želja da se smanji oslanjanje na inostrane dobavljače u određenim zemljama, posebno u Kini. Diverzifikacijom lanca snabdevanja električnih vozila i baterija koje ih napajaju, proizvođači automobila će moći da izdrže poremećaje u globalnim lancima snabdevanja i zadovolje rastuću domaću i inostranu potražnju. Takođe će biti u mogućnosti da ispune svoje ambiciozne klimatske ciljeve i ublaže ljudska prava i zloupotrebe životne sredine povezane sa rudarstvom.

Kako će američke zajednice imati koristi od jačih domaćih lanaca snabdevanja?

Jači domaći lanac snabdevanja se prevodi u dobro plaćene poslove tražene za radnike u različitim oblastima, od rudarstva preko inženjeringa do proizvodnje, što zauzvrat rezultira zdravijim i snažnijim ekonomijama.

Savezni zakoni poput Zakona o smanjenju inflacije i Zakona o infrastrukturnim ulaganjima i zapošljavanju već pomeraju iglu. Ova dva zakona obezbeđuju najmanje 83 milijarde dolara zajmova, grantova i poreskih kredita koji bi mogli da podrže proizvodnju vozila sa niskim ili nultim emisijama, baterija ili punjača, prema analizi Atlas javne politike (APP). RMI procenjuje da bi, ako bi Sjedinjene Države primenile električna vozila brzinom potrebnom za postizanje nultih ciljeva, ova potrošnja mogla da dostigne preko 200 milijardi dolara pošto ključni poreski krediti nemaju gornju granicu potrošnje.

Kao odgovor na vladine investicije i propise, proizvođači automobila takođe povećavaju svoja ulaganja u proizvodnju električnih vozila, uvereni da će finansiranje i potražnja nastaviti da rastu. U analizi APP-a se navodi da su američke kompanije, predvođene Fordom, General motorsom, Teslom i Stelantisom, najavile da će uložiti više od 173 milijarde dolara u prelazak na električna vozila.

Još jedna značajna promena na tržištu je povećano partnerstvo između proizvođača automobila i proizvođača baterija. Na primer, Ford radi na diversifikaciji svojih dobavljača sirovina, a General Motors i LG su se udružili kako bi zajedno locirali proizvodnju baterija i ćelija, u vreme pisanja ovog teksta, oni imaju jednu aktivnu fabriku u Ohaju i planiraju da otvore još dve u Tenesiju i Mičigenu. Neki planiraju da stvore proizvodne pogone u kojima će se nalaziti i postrojenja za baterije i EV, dok drugi nizvodni proizvođači sklapaju ugovore koji im omogućavaju da nabavljaju direktno iz odgovornih rudnika.

Druge zemlje i regioni takođe rade na poboljšanju svojih domaćih lanaca snabdevanja EV baterijama. Evropska unija je objavila ambiciozne planove za jačanje regionalne proizvodnje električnih vozila, dok Indonezija i Tajland imaju za cilj da postanu regionalni tržišni lideri koristeći prednost činjenice da već služe kao važna čvorišta za proizvodnju vozila za globalna tržišta, kao i bogate zalihe minerala i metala uzvodno.

Kako akteri na nižem toku mogu ublažiti kršenje ljudskih prava i životne sredine?

Dok je uticaj nizvodno ograničen trenutnim snabdevanjem minerala koji ulaze u EV baterije, proizvođači baterija i automobili i dalje imaju značajan uticaj u poboljšanju lanca snabdevanja EV baterijama iz jednog jednostavnog razloga, akteri u nastavku mogu da utiču na odgovorne rudarske prakse na isti način na koji kafa prodavnice mogu uticati na odgovorno uzgajanje kafe.

Potrošači i proizvođači automobila zabrinuti su zbog ljudskih prava i kršenja životne sredine i stoga vrše sve veći pritisak na aktere u gornjem toku da poboljšaju svoje rudarske prakse. Ovaj pritisak je rezultirao korporativnim opredeljenjima za sprovođenje snažnije politike zaštite lokalnih zajednica, radnika i životne sredine.

Kompanije, uključujući proizvođače automobila, će sve više zahtevati da vide informacije koje se mogu revidirati koje pokazuju odakle potiču kritični minerali poput nikla i kobalta. Do danas, ovi sistemi tek počinju da se oblikuju, predvođeni nekolicinom preduzimljivih firmi i tehnoloških startapova. Zajedno sa snažnim domaćim zakonodavstvom i propisima, kao i međunarodno usklađenim politikama koje regulišu lance snabdevanja EV baterijama, negativni uticaji povezani sa lancima snabdevanja bi se mogli smanjiti.

Napredovanje

Ovo je uzbudljivo vreme za elektrifikaciju transporta, pokret koji svakodnevno dobija na zamahu. Dok zajednički radimo na dekarbonizaciji načina na koji se ljudi i roba kreću, važno je da vlade, kreatori politike, privatni i javni sektori i zajednice razumeju lanac vrednosti EV baterija kako bismo mogli efikasno da se pozabavimo njegovim izazovima, istovremeno shvatajući ekonomske, zdravstvene i ekonomske aspekte elektrifikacije. ekološki potencijal.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Šel planira da instalira 64 punjača za EV

Šel Bugarska planira da do kraja 2025. godine instalira 64 punjača za električna vozila na 16 benzinskih stanica u zemlji, prema rečima Nikolaja Bogdanova, direktora za trgovinu. Šel Bugarska će delimično finansirati projekat sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Evrope...

Grčka: Prva aukcija za PV sisteme sa baterijama biće održana do kraja februara 2024.

Grčko ministarstvo energetike dovršava svoje planove za prvu aukciju, koja će biti održana najkasnije do kraja februara 2024. godine, nudeći investicionu i operativnu podršku zrelim projektima solarne energije koji imaju uslove priključenja i planiranu ugradnju baterija. Predstojeća aukcija će ponuditi...

Srbija: Nova ofanziva na projekat Jadar

Sa zaoštravanjem predizborne kampanje kao da se usijava i priča o srpskom litijumu. Mogući „plen” se ne ispušta lako iz ruku – pa su i mere i akcije u tom pravcu sve agresivnije – bez obzira što je projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!