Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeŠkundrić: Različite akcize...

Škundrić: Različite akcize na gorivo imaju i zemlje EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da Srbija uvođenjem različitih akciza na naftne derivate, nije uradila ništa što nije prisutno i u zemljama Evropske unije.

Škundrić je na Odboru Skupštine Srbije za industriju kazao da različite akcize na naftne derivate nisu na štetu ni građana ni privrede Srbije jer, kako je naglasio, i u drugim evropskim zemljama postoje različite akcize na različit kvalitet naftnih derivata.

Prema rečima Škundrića, različite akcize na različit kvalitet naftnih derivata omogućuju građanima i privredi Srbije nešto jeftinije gorivo, što je posebno važno obzirom na starost voznog parka, koji je kod poljoprivredne mehanizacije u proseku star oko 15 godina.

“Srbija treba da ispuni preuzete obaveze iz međudržavnog sporazuma sa Rusijom, a bila bi velika šteta i ako rafinerija u Pančevu ne bi radila, jer bi veliki broj ljudi ostao bez posla, a to bi bilo loše za Pančevo”, kazao je Škundrić.

On je naglasio da je tržište naftnih derivata u Srbiji otvoreno i da svako ko želi može ući na tržište

“Nema ni jedne zemlje u regionu sa tolikim brojem naftnih kompanija, kao na tržištu Srbije i sa tolikom brojem maloprodajnih objekata koje različite naftne kompanije imaju na najboljim lokacijama, u odnosu na nacionalnu naftnu kompaniju”, kazao je Škundrić.

Prema rečima Škundrića, država Srbija “treba da ima povećan interes za NIS “jer je u tom preduzeću 49 odsto akcija u vlasništvu države i građana, i u njemu je zaposleno i oko 11.000 radnika.

Tokom izmena poreskih zakona, izglasavanjem amandmana koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije, a izmene su stupile na snagu 1. januara.

Akciza na litar evropremijum goriva povećana je za 4,8 dinara za litar, na evrodizel za 6,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 30 para.

Akciza na motorne benzine sada iznosi 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovne motorne benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić izjavio je da bi Srbija trebalo da izmeni zakon o akcizama do 22. marta da bi ga uskladila sa sporazumima Srbije i EU.

Izvor Emg.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!