Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Škrijci – naftni izvori Srbije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Dobijanje nafte, gasa i struje iz uljnih škriljaca nije samo unosan, već i jedan od najperspektivnijih poslova u svetu. Razvijaju ga i Amerika i Kina koje imaju i najveće rezerve.

Investitore sve više privlači i Srbija, jer ima bogata ležišta uljnih škriljaca – oko pet milijardi tona. Eksploatacijom ovih nalazišta, Srbija bi narednih pola veka mogla da podmiruje šestinu svojih godišnjih potreba za naftom.

Najveće ležište uljnih škriljaca je područje Aleksinca. Istraživanja pokazuju da samo Aleksinački rudnici imaju rezervu od najmanje dve milijarde tona.

“U odnosu na čitavo ležište, ekvivalentne nafte je 10 odsto. Ako je u pitanju dve milijarde tona uljnih škriljaca, to je 200 miliona tona nafte”, kaže direktor razvoja u rudniku Resavica Miodrag Denić.

Srbija godišnje potroši oko tri miliona tona nafte. Treba investirati najmanje 200 miliona evra u postrojenje za preradu uljnih škriljaca ali i ponovo pokrenuti proizvodnju uglja u zapuštenim oknima aleksinačkih rudnika u kome je nekada radilo 700 radnika.

“Mi raspolažemo resursima i sada je nama svakako potrebno da izaberemo strateškog partenera koji bi uložio tehnologiju i sredstva”, kaže Denić.

Veliko interesovanje investitora

Za posao u Aleksincu već su zainteresovane dve estonske kompanije, NIS i jedan investicioni fond. Vlada najavljuje da će do jeseni izabrati strateškog partnera.

Procenjuje se da je uljnim škriljcima bogata i istočna Srbija, okolina Vranja, Mionice, Valjeva, pa je i to prilika za privlačenje potencijalnih investitora.

“Srbija je neistražena u tom pogledu. Da ne govorim o rezervama u okolini Žagubice i drugim područjima. Svođenje tog pitanja samo na Aleksinac i okolinu je posledica toga što je to područje najbolje istraženo”, kaže Vladimir Živanović, stručnjak za energetiku.

Potrošnja nafte i gasa raste. Na Balkanu se sve više ulaže u istraživanje i proizvodnju energenata iz škriljaca, iako ima i zamerki da je to skup proces. Međutim, nije neisplativ.

“Očigledno, proizvođačka cena nafte iz škriljaca veoma je visoka, potrebno je bušiti mnogo bušotina ali je ipak nešto niža nego njeno dobijanje iz uljnog peska. Ta nafta je veoma kvalitetna, tako da je to veoma perspektivan posao”, kaže Gligorij Volček iz kompanije “Lukoil Oversiz”.

U Evropskoj uniji takođe preispituju potecijalne zalihe. Analitičari ocenjuju da bi proizvodnja gasa iz uljnih škriljaca mogla dodatno da konkuriše “Gaspromovim” isporukama gasa u centralnoj Evropi.

Izvor rts.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!