Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaKovačević: Crna Gora...

Kovačević: Crna Gora nenadležna za gradnju hidroelektrana na Drini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Početak izgradnje četiri hidroelektrane na Drini planiran je za iduću godinu. Elektrane će se graditi na osnovu Ugovora o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine, koji su 26. septembra u Banja Luci potpisali predstavnici „Elektroprivrede RS” i njemačke kompanije RWE, rekao je u razgovoru za Politiku ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske RS Željko Kovačević.

Osvrćući se na kritike iz Crne Gore zbog izgradnje hidrocentrala na Drini, Kovačević je rekao da se slaže sa onim što je rekao predsjednik RS Milorad Dodik.

Podsjetimo Dodik je kazao da „niti Crna Gora, ni bilo ko drugi nema pravo da osporava izgradnju četiri hidroelektrane na gornjem toku Drine” i da je to „isključiva nadležnost RS”.

“Crna Gora nema nikakvu nadležnost kada je riječ o ovim projektima, jer na ovom prostoru postoji pun suverenitet RS”, smatra Kovačević.

U ranijim projektima bilo je predviđeno potapanje zemljišta i u Crnoj Gori.

“Umanjili smo naše projekte da se to ne bi desilo i sve ovo što radimo, radimo na prostoru RS. Na tom prostoru mi smo suvereni i nikakva Crna Gora ni protestnim niti bilo kakvim notama neće moći to da spriječi. Naše je izvorno pravo da to činimo”, istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima ugovorom je definisan odnos od 60 odsto za RWE, a 40 procenata Elektroprivreda RS u zajedničkoj kompaniji.

“Riječ je o izgradnji četiri hidroelektrane, „Buk Bijela”, „Foča”, „Sutjeska” i „Paunci”, a projekti su instalisane snage 260 megavata, ukupne godišnje proizvodnje od 760 gigavat-sati električne energije iz obnovljivih izvora, čija je orijentaciona investiciona vrednost oko 460 miliona eura”, rekao je za Politiku ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

Kovačević je kazao da je zadovoljan izborom njemačkog partnera za ovaj projekt, uz očekivanje da će RWE poboljšati elektroenergetski sektor RS.

Na ovo su poslije potpisivanja ugovora ukazali i predsjednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić.
Kovačević je istakao da bi početak izgradnje prve hidroelektrane „Buk Bijela” trebalo da uslijedi početkom oktobra 2014.On tvrdi da se u svemu vodilo računa o zaštiti životne sredine.

Izvor CDM

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 4 i 75 evra/MWh

  Prema analizi AleaSoft Energy Forecasting, u prvoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije pale su u odnosu na prethodnu nedelju. EPEX SPOT tržište Belgije i Francuske zabeležilo je najveći procentualni pad od 51%, odnosno 75%. Na ostalim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!