Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoLusorecursos Portugal Lithium...

Lusorecursos Portugal Lithium raskinuo ugovor sa lokalnim udruženjima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

„Cilj je bio doprineti pacifikaciji, ali taj cilj nije dobro shvaćen“

Daljnji sukobi u Montalegreu jer je Lusorecursos Portugal Lithium, kompanija koja želi da kopa u toj oblasti, se povukla iz nedavno potpisanih ugovora sa lokalnim udruženjima, rekavši za Radio Montalegre da je njihov cilj „da doprinese pacifikaciji, što je činjenica koju nisu dobro razumeli zajednice, i u tom smislu smo poništili ono što je bilo moguće”

Grupe protiv rudarstva nalepile su izjavu Lusorecursosa na društvene mreže, sugerišući da je ovo deo strategije „zavadi pa vladaj“.

U saopštenju, koje je potpisao direktor Lusorekurosa Portugal Lithium-a, Ricardo Pinheiro, kaže se da „Lusorecursos veruje da je neophodno obezbediti da lokalni entiteti razmotre najbolju opciju za konkretnu primenu finansijske nadoknade za koncesiju.

„Da bi se obezbedilo da lokalni subjekti imaju mogućnost da razmotre kako im odgovara, Lusorecursos se povlači iz protokola potpisanog 16. juna 2023. godine, jednostrano se obavezujući da će u okviru maksimalnog nivoa davati navedene pogodnosti u cilju održivog razvoja teritorije, dozvoljeno zakonom”.

Komentar na mreži bio je zajedljiv, sa „pokretom Ne rudarstvu Montalegrea“ koji je svojim sledbenicima rekao da se „probude!“, dodajući „zabranjeno rudarenje!“

Ovaj poseban ustupak je bio pun kontroverzi. Bilo je čak i trenutka kada je izgledalo da će cela koncesija biti ukinuta.

Trenutno se vode javne konsultacije o lokaciji rafinerije, što se potencijalno smatra dodatnom pretnjom opstanku Iberijskog vuka.

Portparol Lusorecursosa rekao je da kompanija očekuje još najmanje godinu dana birokratije pre nego što dobije puno zeleno svetlo za početak kretanja.

„Za ove stvari uvek treba vremena“, rekao je Residentu, sugerišući da politički pritisci stoje iza odluke da se povuče iz lokalnih sporazuma. „Naravno, političke stranke koje su protiv ovog plana žele da izbegnu da se ljudi umešaju u kompaniju“, rekao je on.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Crna Gora: Potpisan aneks ugovora o koncesiji za malu HE Otilovići

Elektroprivreda EPCG i Ministarstvo energetike i rudarstva potpisali su aneks ugovora o koncesiji za malu hidroelektranu Otilovići, što će omogućiti dalji napredak projekta. Vlada je ranije potvrdila da su ispunjeni svi preduslovi za realizaciju ovog projekta. Projektom je predviđena izgradnja male...

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!